Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 12. září

Vše, co potřebujete vědět večer 12. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:45 – Kde se v Brně uplácelo

Nová zjištění v kauze korupce v městské části Brno-střed. Bývalí politici hnutí ANO měli dostávat za ovlivnění zakázek statisícové úplatky v eurech. Reportéři Seznamu teď zmapovali konkrétní případy.

02:45 – Trestní oznámení na expremiéra Sobotku?

Ve hře je trestní oznámení na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku – v předběžném závěru svého vyšetřovaní ho navrhuje sněmovní komise k OKD. Někdejšího ministra financí poslanci podezírají, že může za nevýhodnou privatizaci těžařské společnosti na přelomu milénia. Sobotka Seznamu napsal, že má svědomí čisté a trestního oznámení se nebojí.

03:30 – Babiš nevidí důvod měnit přístup ke Kosovu

Premiér Andrej Babiš nevidí důvod, aby Česko měnilo svůj postoj k nezávislosti Kosova. Téma ale probere s nejvyššími ústavními činiteli. Zaznělo to po dnešním jednání se zástupci visegrádské čtyřky a zemí Západního Balkánu. Debatu rozvířil o den dřív prezident Miloš Zeman při návštěvě Srbska, kde řekl, že chce doma projednat odvolání uznání kosovské samostatnosti. Podle něj stojí v čele státu váleční zločinci.

04:00 – Naděje pro pacienty

Zdlouhavá cesta s nejistým výsledkem čeká každoročně na stovky těžce nemocných lidí. Zdravotní pojišťovny žádají o mimořádnou úhradu své léčby. Změnit by to měla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ulehčit má hlavně lidem trpícím vzácnými nemocemi. Právě oni musí často individuálně žádat o inovativní léky.

07:00 – Co s radioaktivní vodou

Japonsko neví, kam s kontaminovanou vodou z elektrárny Fukušima. Po osmi letech od nejhorší jaderné havárie v zemi totiž dochází místo na její skladování. Okolní státy i tamní rybáři se bojí, že vodu nakonec budou muset vypustit do moře.

08:15 – Co bude znamenat tvrdý brexit

Ucpané hranice, nedostatek léků a dražší elektřina – britská vláda odkryla, co by mohlo přijít po tvrdém brexitu. Bezprostředně po zveřejnění pětistránkové analýzy začali britští politici uklidňovat veřejnost – podle nich jde o nejhorší možný scénář, který není pravděpodobný.

11:25 – Jak se v Česku dýchá

Téměř každý čtvrtý člověk v Česku dýchá špatný vzduch – s nadlimitní koncentrací prachových částic. To je třikrát víc, než se zjistilo při předchozím měření. Česká republika navíc podle Zprávy o životním prostředí dál produkuje nadprůměrné množství skleníkových plynů na obyvatele oproti ostatním státům Evropské unie.

13:15 – Nová podoba Pražského okruhu

Pražský magistrát představil Vlastu – novou podobu Městského okruhu. Povede sice po stávající trase, některé části ale projektanti přesunuli pod zem nebo odvedli od řeky a zástavby. Změnily se taky výjezdy z tunelů a podoby některých křižovatek. Celkem má Praha postavit dalších 8,5 kilometru tunelu, který přímo naváže na tunel Blanka. Vzniknout mají i nové trasy pro pěší zónu, cyklostezky a parky.

14:15 – Místo Koněva památník osvoboditelům, pro maršála musí politici najít nové místo

Kontroverzní sochu maršála Koněva nahradí památník osvobození Prahy, pro Koněvův pomník se bude hledat jiné důstojné místo. Takové jsou závěry z jednání zastupitelstva Prahy 6. Na Česko se přitom snesla nová vlna kritiky. Ruský ministr kultury prohlásil, že se vedení šestého pražského obvodu postavilo na stranu chuligánů, špiní památku sovětských vojáků a vážně porušuje smluvní závazky Česka.

Reklama

Doporučované