Hlavní obsah

Všechny zakázky řídil Rittig, řekl před soudem svědek v jízdenkové kauze

Z pražského dopravního podniku bylo podle obžaloby vyvedeno přes 450 milionů korun.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Zakázky pro dopravní podnik se musely vždy řešit s Ivo Rittigem, řekl před Městským soudem v Praze Vladimír Sitta mladší, korunní svědek v takzvané jízdenkové kauze. V případu jde o údajné tunelování pražského dopravního podniku a mezi obviněnými je lobbista Ivo Rittig nebo bývalý generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.

Článek

Právě Sitta jako tehdejší obchodní ředitel firmy Neograph tunelování policii před lety oznámil. Nyní ho soud vyslechl jako svědka.

„Policie mě žádala, abych v Neographu zůstal a shromažďoval další důkazy. Už na začátku policisté řekli, že jde o naprosto šílenou záležitost. Zasáhli ale až po dvou letech," vzpomínal Sitta před soudem na začátek celé kauzy. „Rittiga jsem nikdy osobně neviděl. Často o něm ale mluvil spolumajitel Neographu Jan Janků, který zakázky řešil. Vždy, když se mluvilo o zakázkách pro dopravní podnik, tak říkal, že se musíme poradit s Ivem,“ řekl Sitta soudu. Jan Janků je mezi obžalovanými. „Janků také mluvil o tom, že Martin Dvořák byl od začátku Rittigovým člověkem v dopravním podniku. Tehdy se čekalo, jak dopadnou volby, aby mohli Dvořáka do vedení podniku dosadit,“ doplnil Sitta.

Na lavici obžalovaných sedí celkem sedmnáct lidí. Bývalý generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák vypovídal už v říjnu. Pro soud si připravil rozsáhlou powerpointovou prezentaci o ekonomice dopravního podniku. Svou vinu odmítl. Situaci podniku prý celkově zlepšil.

Po Dvořákovi vypovídal celkem tři dny spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska. Jde o účetního, který měl účetní operace tunelující dopravní podnik vyřizovat a pomohl policii celý případ rozkrýt. Je jediným obžalovaným, který se přiznal.

V prosinci pak vypovídal také Ivo Rittig. Ten popisoval svůj vztah k ostatním obžalovaným, které prý z velké části vůbec nezná. Zdůraznil, že nikdy neobchodoval s bývalým ředitelem dopravního podniku Martinem Dvořákem, kterého prý zná jen z golfu. Popřel, že by se podílel na jakékoliv trestné činnosti.

Proces má objasnit údajné tunelování pražského dopravního podniku, které policie řešila od roku 2010. Teprve před rokem a půl pak podal státní zástupce ve věci obžalobu k soudu.

Dopravní podnik podle obžaloby uzavřel nevýhodnou smlouvu na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Obchod měla zprostředkovat firma Cokeville Assets, kterou ovládal obchodní partner Ivo Rittiga Petr Kmeť. Policisté předpokládají, že právě za touto firmou ve skutečnosti stál sám Rittig. Neograph odváděl firmě z každé dodané jízdenky sedmnáct haléřů.

Z pražského dopravního podniku bylo tímto způsobem podle obžaloby vyvedeno přes čtyři sta padesát milionů korun.

Část obžalovaných státní zástupce podezřívá z trestných činů zneužití informace v obchodním styku, praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Za to jim hrozí až osm let vězení. Někteří obžalovaní jsou podezřelí také ze zpronevěry, těm hrozí až deset let.

Dnes vyslýchaný Vladimír Sitta mladší, který na údajné tunelování dopravního podniku upozornil, byl původně obžalovaný z tunelování firmy Neograph, kterou vybudoval jeho otec, ale na začátku loňského října ho Vrchní soud v Praze pravomocně osvobodil. Proti tomu podal nejvyšší státní zástupce dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Sitta proto dnes na některé otázky kladené advokáty obžalovaných nechtěl odpovídat, protože by mohl zasáhnout do své vlastní kauzy. Za svým stíháním vidí pomstu právě za to, že oznámil tunelování dopravního podniku.

Soud musí celkem vyslechnout více než stovku svědků. Zatím si tak nikdo netroufá odhadnout, kdy by v kauze mohl padnout rozsudek.

Reklama

Doporučované