Hlavní obsah

Výrobci léky nedávali do registru, QR kód sám nestačí, říkají o padělkové vyhlášce lékárníci

Každý lék má mít nově jedinečný kód. Má zabránit padělkům.

Reklama

Jedinečný kód pro každou krabičku a zápis v centrálním registru. Nová pravidla pro ověřování pravosti léků mají zabránit padělkům. Jenže podle lékárníků některá balení v tuto chvíli v databázi chybí, protože je tam výrobce zkrátka nezanesl. Dosud ani nemusel. To se od 9. února změní.

Článek

„Kód sejmeme a systém se zamyslí a během zlomku vteřiny nám řekne, jestli ten lék je připraven k výdeji nebo není,” popsal Seznamu Aleš Nedopil z Lékárny U bílého lva v Říčanech. Registr mu hlásí, že je vše v pořádku. U další krabičky se ale na monitoru objeví varování.

„Identifikátor šarže neodpovídá zaznamenanému identifikátoru šarže. Je vydáno upozornění. Není možné přípravek vydat. Z deseti balení jich neprojde každé druhé. Zákazník by z toho důvodu neměl lék dostat, protože je to pro něj potencionálně nebezpečné,” vysvětluje Nedopil s tím, že ostatní země si pro případy léků, které už teď leží v šuplíkách, vytvořily prováděcí předpisy. Ty jim umožňují lék vydat bez rizika sankce.

„Podle stávající legislativy je musíme vzít, dát je na čtrnáct dní do karantény a po tu dobu budeme čekat, jestli ze strany výrobce nedojde k nápravě a nepropustí je do systému. Pokud se tak nestane, tak je vrátím přes distributora,” dodává.

Rozhovor s lékárníkem o problémech registru léků.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Lékárny se bojí také zvýšených nákladů. Podle Nedopila to bude pro každou lékárnu sto až sto padesát tisíc korun ročně.

Všechno při starém, pacienti se k lékům dostanou, tvrdí ministr

Jde o to, aby každý lék mohl být vydaný z lékárny jen jednou. Tím se má předejít kšeftování s léčivy.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se pro lékárníky tolik nemění.

„Léky, které byly vyrobeny před 9. únorem, tak budou moct být vydány za standardních podmínek. Po 9. únoru, pokud lékárna dostane nějaký nový lék, tak tam je povinnost, aby ty léky byly opatřeny identifikátorem a ten už byl zanesen v té databázi,” řekl Vojtěch Seznamu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mluví o novém registru léků.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Novela zákona o léčivech zároveň odkládá sankce. Za vydání léku bez ověření bude hrozit pokuta až dva miliony korun. Ale až za rok.

Z údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyplývá, že padělky na českém trhu vlastně nejsou problém. Jde tak spíš o prevenci kvůli volnému pohybu zboží po celé Evropské unii. Každoročně kontroloři evidují desítky hlášení podezření na padělky. V Česku se takový případ objevil loni v prosinci, a to u léku pro pacienty s nádory plic.

Cesta léků od výroby až k pacientovi.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované