Hlavní obsah

Vzala si sovětského diplomata. Za pár měsíců byla v Moskvě popravena

Svět bez obalu: Vzala si sovětského diplomata a za několik měsíců byla v Moskvě popravena.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Z dosavadních poznatků badatelů vyplývá, že na sovětském území bylo popraveno nejméně 1500 Čechoslováků.

Článek

Evropský parlament vyhlásil 23. srpen Evropským dnem památky obětí všech totalitních a autoritářských režimů. Při této příležitosti zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů osudy Čechoslováků, kteří byli v SSSR popraveni.

„V Sovětském svazu bylo popraveno okolo 1 500 československých občanů a předpokládáme, že až se odkryjí všechny ruské archivy, bude ten počet nakonec ještě vyšší,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Dvořák z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Mezi těmi, kteří našli smrt na území bývalého SSSR, je například bývalá tanečnice z Prahy Gertruda Arosevová, za svobodna Freundová. „Ona se ve 30. letech zamilovala do sovětského diplomata Aroseva. Vdala se za něj a odešla s ním do Moskvy. Tam se jim narodil syn. Nicméně oba dva byli v průběhu stalinských čistek zatčeni. Freundová Arosevová byla obviněna ze špionáže ve prospěch Československa a v roce 1937 odsouzena k smrti a následně popravena. Její manžel byl popraven jen o několik měsíců později,“ připomíná historik Dvořák.

Více se o osudech Čechoslováku v bývalém Sovětském svazu dozvíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované