Hlavní obsah

VZP si dodnes platí firmu spojenou s Janouškem. Dává jí 10 milionů ročně

VZP si dodnes platí firmu spojenou s Janouškem.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Medea Kultur patřila do roku 2002 politickému podnikateli Romanu Janouškovi. Od VZP inkasovala desítky milionů za protidrogová školení.

Článek

Dohledáte na ni jediné fungující telefonní číslo na pevnou linku. Webové stránky má vypnuté. A když se dovoláte, představí se na druhém konci slečna Martina. Ne, celé jméno určitě neřekne.

Společnost Medea Kultur patřila do roku 2002 známému politickému podnikateli Romanu Janouškovi. Od Všeobecné zdravotní pojišťovny inkasovala desítky milionů za protidrogová školení.

A přestože se zdálo, že její napojení na největší českou zdravotní pojišťovnu skončilo, není to tak: ještě když firmu Medea Kultur ovládal Janoušek, uzavřela s ní VZP smlouvu za 12 milionů ročně. Na marketingové a PR služby. A tenhle byznys trvá dodnes – dlouhých 16 let.

Přežil i Janouškovy skandály spojené s jinými zakázkami pro VZP. Stejně jako odhalení, že měl skrytě na chod pojišťovny vliv.

„Hned to nechám prověřit. Úplně žasnu, že je něco takového možné,“ reagovala Věra Adámková, poslankyně hnutí ANO a od února předsedkyně správní rady VZP.

Zveřejnění podle VZP: Vše začernit

Co přesně VZP od firmy dostává, není možné přímo ze smlouvy vyčíst. Nadační fond proti korupci si nedávno smlouvu vyžádal. Protože je už hodně stará, nemusí být uložena v registru smluv. Pojišťovna ji nadačnímu fondu poskytla, jenže všechny důležité pasáže pečlivě začernila.

Už jen to je podle Karla Škáchy, ředitele Nadačního fondu proti korupci, podezřelé. „Pokud začerňuji, tak osobní údaje. Nikoli ty obsahové, ty by známé být měly. Z toho se dá předpokládat, že smlouva v pořádku není. A nás by zajímalo, o čem je,“ řekl Škácha.

„Byla platně a účinně uzavřena 18. 1. 2002 na dobu neurčitou. Smlouva byla uzavřena na základě výsledků zadání veřejné zakázky formou veřejné obchodní soutěže. Dodatkem uzavřeným 20. března 2014 byla snížena maximální cena ročního plnění z 12 milionů bez DPH na 10 milionů bez DPH, při zachování stejného rozsahu plnění,“ uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Začerněná smlouva s firmou Medea Kultur.

Co tedy Medea Kultur pro VZP dělá? Vyčíst to je možné, alespoň částečně, z posledních objednávek, které už registr smluv obsahuje. Tak například v objednávce 17/3 z letošního roku pojišťovna požaduje „strategické konzultace mediálního obrazu, oponenturu tiskových zpráv“. Plus také „krizové otázky, analýzu mediálních výstupů podle témat a médií“ nebo „monitoring a analýzy komunikace konkurenčních zdravotních pojišťoven“.

To vše za 2,5 milionu bez daně.

Loni v dubnu si zase VZP objednala „metodiku oddělení korporátní komunikace a odboru komunikace“, „distribuci tiskových zpráv celostátním a regionálním médiím“ nebo „komunikaci zavedení elektronických zdravotních knížek a projektu zdravotních pobytů pro děti“. Zvláštní položku také tvoří „schůzky a porady“.

Cena je stejná, opět 2,5 milionu bez daně.

Telefony v Myšáku zvedá slečna Martina

Medea Kultur, tehdy ještě vlastněná Romanem Janouškem, stála na začátku dlouholetého spojenectví Janouška a pražského primátora Pavla Béma z ODS. Právě na protidrogových seminářích, které pro VZP tato firma pořádala za desítky milionů, se oba muži seznámili.

Mimochodem, o přínosu za tyto peníze z těchto seminářů zapochyboval Nejvyšší kontrolní úřad.

Že nejde jen o přátelství z tenisu, ukázaly odposlechy, uniklé patrně z tajných služeb. Mazánek a Kolibřík, jak se oba důvěrně oslovovali do telefonů, se například domlouvali, kdo se může stát ředitelem pražské pobočky VZP. Janoušek tehdy Bémovi hlásil, že mu přinese seznam uchazečů.

Janoušek také v roce 2002 spoluzaložil společnost Ora Print, která pojišťovně vydávala časopis. V dalších osmi letech VZP za časopis zaplatila 700 milionů. Ve společnosti tehdy zasedal i novinář Radek John, pozdější ministr vnitra za Věci veřejné, který o Janouškovi mluvil „jen jako o klukovi s tenisovou raketou“.

Kdo Ora Print vlastní, bylo skryté za anonymními akciemi. Každopádně, když Janoušek v roce 2013 přejel opilý ženu, jeho automobil Porsche byl registrovaný právě na Ora Print.

Ani firmu Medea Kultur, která zajišťuje komunikaci pro VZP, už Janoušek podle obchodního rejstříku roky nevlastní. Jediným společníkem je jeho letitý kamarád Karel Stejskal.

Navíc Medea Kultur má sídlo v Galerii Myšák v centru Prahy, dřívější hlavní Janouškově úřadovně. V předmětu činnosti pak má v obchodním rejstříku uvedeno: myslivost. Ekonomické výsledky nezveřejňuje, i když to nařizuje zákon.

O zakázkách pro VZP nikdo z firmy mluvit nechce. Už zmíněná slečna Martina slíbila, že dotazy předá dál a ozve se. Nakonec vzkázala, že firma se k ničemu nebude vyjadřovat.

Reklama

Doporučované