Hlavní obsah

WhatsApp proti dezinformacím. Falešné zprávy vedou v Indii k lynčování

WhatsApp kvůli lynčování lidí mění nastavení služeb v Indii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Firma WhatsApp omezí možnosti chatování pomocí své aplikace v Indii. Poplašné zprávy vedou v této zemi k častému lynčování lidí. Šíří se zejména falešné zprávy o únosech nebo zneužívání dětí.

Článek

Aplikace WhatsApp bojuje proti šíření dezinformací. V Indii proto omezí přístup ke společným chatům. Poplašné zprávy zasílané velkému počtu lidí vedou v této zemi k hromadným lynčům, které často končí smrtí. Není přitom jasné, kdo a proč takové zprávy šíří.

Indie je nábožensky, sociálně i etnicky silně rozdělenou zemí. Jenom během posledních dvou měsíců zemřelo následkem lynčování po poplašných zprávách na WhatsAppu dvacet lidí.

Druhého července indická policie zadržela 23 lidí podezřelých z veřejného lynčování pěti mužů. Dav je ubil kvůli podezření, že jsou členy gangu zodpovědného za únosy dětí.

Pětice mužů patřila k indické kočovné komunitě, která ve vesnicích často žebrá, napsal zpravodajský server BBC. Podle některých svědků jeden z mužů údajně mluvil s malou dívkou, což vyvolalo podezření. Vesničané proto skupinu vyslýchali. Když nebyli spokojení s odpověďmi, ubili členy skupiny bambusovými tyčemi a kameny.

Indie je pro WhatsApp, který patří pod firmu Facebook, největším trhem, svůj účet tam má přes 200 milionů lidí. Nově bude mít každý uživatel přístup pouze do pěti skupinových chatů, z displeje také zmizí tlačítko „přeposlat zprávu”.

Reklama

Související témata:

Doporučované