Hlavní obsah

YouTube bojuje proti šiřitelům lží o očkování. Nebudou už vydělávat na reklamě

Nadnárodní gigant se rozhodl zakročit proti dezinformacím.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Uživatelé YouTube, kteří šíří dezinformace o očkování, už nebudou moci vydělávat na reklamě. Google jim tuto možnost příjmu zablokoval. Je to první z opatření v boji proti dezinformacím v souvislosti s vakcínami.

Článek

Videa o očkování přiměla videoplatformu YouTube k několika razantním krokům. Jedním z nich je například umístění informačního panelu k problémovým videím, který bude odkazovat na příspěvek Wikipedie o odmítání očkování.

„Máme přísné zásady stanovující, která videa mohou obsahovat reklamu. A videa propagující obsah proti očkování tato pravidla porušují. Naše zásady prosazujeme důrazně. Pokud najdeme video, které je porušuje, okamžitě přijmeme opatření a reklamu odstraníme," citoval server BuzzFeed News mluvčí platformy YouTube.

V zahraničí funguje několik pochybných videokanálů, které šíří nepravdy o očkování. Ty se nevyhýbají ani Česku. A riziko je reálné. Ostatně Světová zdravotnická organizace zařadila odmítání očkování mezi deset největších hrozeb pro zdraví lidstva. Na seznamu nechybí vedle civilizačních onemocnění, jako jsou diabetes II. typu či choroby srdce a cév, také antimikrobiální rezistence, špatná zdravotní péče nebo znečištění ovzduší a změny klimatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované