Hlavní obsah

Z podnikatele pánem zámku. Martin Hausenblas ukázal rekonstrukci Skrytína

Tady vznikne místo setkávání a místo pro život. Rekonstrukce starého sídla vyjde na miliony.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Vizionářů se neptejte na dvě věci. Kdy to bude a kolik to bude stát,“ říká Martin Hausenblas o přestavbě zámku Skrytín. Chátrající sídlo už spolklo 15 milionů a další desítky milionů stát ještě bude.

Článek

„Jel jsem od rodičů z Děčína a nejednou mi ruce na volantu samy zahnuly na lesní cestu k zámku. Přijel jsem, otevřel dveře vozu a slyšel to úžasné ticho,“ tak popisuje Martin Hausenblas své první dojmy ze Skrytína.

Polorozpadlý zámek na kopci mezi Děčínem a Ústím nad Labem, před kterým se ocitl, ho naprosto dostal a hned se o něj začal zajímat. Bohužel zhruba tři týdny před ním zámek kdosi za 150 tisíc korun koupil. „Hned jsem mu volal a říkal, že zámek koupím. Nejprve mě odmítl s tím, že není na prodej, zhruba za měsíc ale sám zavolal,“ říká Hausenblas s tím, že nakonec za ruinu s pozemky zaplatil asi milion korun.

Statek a pionýrský tábor

Skrytín býval sídlem průmyslníka Ludwiga Wolfruma. Během komunismu pak sloužil Státnímu statku Zvoleněs a byl tu i pionýrský tábor. Po revoluci prošel zámek divokou privatizací, několikrát změnil majitele a chátral.

„Nebyla tu střecha, bylo to vyhořelé, vlastně byly zachované jen části obvodového zdiva a na stěnách komunistické kachličky,“ popisuje Martin Hausenblas s tím, že právě klenby obvodového zdiva rozhodly. I když by bylo podstatně levnější zámek srovnat se zemí a na místě vystavit nový, ani na chvíli ho to nenapadlo. Místo toho začal s rekonstrukcí. Zatím ho vyšla asi na 15 milionů korun a počítá s tím, že ještě minimálně 100 dalších stát bude.

„Z tohoto pozemku jsme odvezli 10 tisíc tun betonu. Je to tři roky, co stavba dostala novou střechu,“ dodává.

Pravda a láska zvítězí

V zámku buduje nový domov pro svou rodinu a počítá s tím, že se stane místem setkávání a akcelerátorem nápadů. „Tady se třeba narodila vodíková platforma Ústeckého kraje,“ říká.

„Letos budeme dělat věž a zvonici. Je z břidlice. Bude tu zvon řízený mobilní aplikací, který bude zvonit v neděli v poledne,“ říká s tím, že zvon bude zasvěcený svatému Václavovi a on na něj nechal vysázet nápis, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Věž chce několikrát do roka otevírat pro veřejnost.

Kemp pro milovníky samoty

K zámku patří i velké množství pozemků. Na jedné z luk se prohání stádo ovcí, které na zavolání přes celý kopec přiběhne. Nedaleko zámku je i několik úlů. Martin Hausenblas se totiž stal včelařem. Jedna z luk je pak využívána jako tábořiště pro lidi, kteří chtějí tábořit bez kempů a na samotě. „Svítí tu hvězdy. Udělali jsme tu tábořiště, je tu voda, elektřina a ovce jsou jako kulisa,“ dodává Hausenblas s tím, že kdy bude celá rekonstrukce zámku i okolí – včetně plánovaného biotopu – dokončena, si netroufá odhadnout. „Říkají o mně, že jsem vizionář, a vizionářů se neptejte na dvě věci. Kdy to bude a kolik to bude stát,“ dodává.

Reklama

Doporučované