Hlavní obsah

Výjimečně nízký trest. Za rozstřílení řidiče jedoucí dodávky dostal vrah sedm let vězení

Komentáře obžalovaného a jeho advokáta před rozsudkem.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nyní sedmatřicetiletý Petr Benda loni zastřelil Roma za volantem jedoucí dodávky. Vrchní soud nyní pravomocně potvrdil, že došlo k vraždě. Trest ale snížil na sedm let vězení z původních dvanácti a půl.

Článek

Výjimečně nízký trest soud odůvodnil tím, že na tragické události měla jistý podíl i oběť. Odsouzený byl navíc do tohoto zločinu zcela bezúhonný.

Zločin se stal loni na jaře na sídlišti v Chomutově a vyvolal velký rozruch. Střelec byl původně částí místních obyvatel oslavován jako hrdina, který zachránil skupinu lidí před řidičem, jenž na ně měl najíždět. Jenže policejní vyšetřování odhalilo jiný průběh události.

Byly tři hodiny v noci, 27. května 2017. Bendova matka tehdy svému synovi měla říct, že venku někdo zmateně jezdí autem a naráží do zaparkovaných vozů. Najíždět měl i do lidí. Benda se podíval z okna a uviděl dodávku na parkovišti před domem. Nedaleko dodávky viděl také skupinku křičících lidí.

Situaci předcházela rodinná hádka, kterou Petr Benda neviděl. Mladý muž, jenž se vracel z diskotéky, se pohádal se svým strýcem. Po hádce mladík nastoupil do své dodávky a chtěl před strýcem ujet. V jízdě se mu snažili zabránit další příbuzní.

Benda, aniž by tušil, co se venku opravdu děje, vzal svou legálně drženou pistoli, vyběhl z domu a nejméně třináctkrát na řidiče dodávky vystřelil. Podle obžaloby auto nikoho neohrožovalo. Jelo jen minimální rychlostí, podle znaleckých posudků sedm až osm kilometrů v hodině.

Střely zasáhly oběť celkem osmkrát, konkrétně do prsou, stehna, boku i do zad.

Případ už letos v dubnu řešil Krajský soud v Ústí nad Labem. Ten došel k závěru, že se vše odehrálo přesně tak, jak popisuje obžaloba. Bendu proto poslal na dvanáct a půl roku do vězení. Rodině oběti má také zaplatit dva a půl milionu korun. Rasový podtext, o kterém se z počátku spekulovalo, zločin podle soudu neměl.

Benda se sice ke střelbě přiznal, ale žádal osvobození. Tvrdil, že jen bránil sebe a ostatní okolostojící lidi před nebezpečným řidičem. Proto se proti rozsudku krajského soudu odvolal.

Opravný prostředek - v tomto případě dovolání - zvažuje odsouzený vrah i nyní, po rozsudku Vrchního soudu v Praze. Trvá na tom, že šlo o sebeobranu. Dovolání zváží i státní zástupkyně. Sedmileté vězení je totiž podle ní málo a k takto mimořádnému snížení trestu podle ní nebyl důvod.

Reklama

Doporučované