Hlavní obsah

Začal druhý pokus vyčistit oceán. Plovoucí přehrada má zachytit až 1,8 trilionu plastů

Plouvoucí přehrada čistí oceán od plastů.Video: Petr Juna, Youtube.com

 

Reklama

Vědci spustili více než půl kilometru dlouhou plovoucí přehradu poblíž Velkého pacifického odpadkového pásu. Ta má výrazně pomoci s čištěním oceánů od plastů.

Článek

Velký pacifický odpadkový pás. Místo s tak vysokou koncentrací odpadků, že aktivisté v roce 2017 navrhli prohlášení této oblasti za nový stát – Souostroví odpadků. Podle odborníků obsahuje více než 1,8 trilionu kusů plastového odpadu. I proto vědci podruhé spouštějí plovoucí přehradu, která by měla od plastového kolosu pomoci. Ta by měla vytvořit umělé pobřeží, do kterého se odpad zachytí a lodě jej budou moci odvézt na pevninu, kde proběhne recyklace. Na zprávu upozornil deník The Guardian.

Přehrada je 600 metrů dlouhá a sahá do hloubky více než tři metry. Navržená je tak, aby neohrožovala podmořský život, proud sám zanese ryby a další živočichy bezpečně pod sítí. Naopak odpad tvořený zejména plastovými výrobky se takto hluboko dostane jen zřídka. Jde o první z šedesáti zařízení, které bude do Pacifického oceánu spuštěno. Všechna dohromady by pak měla odstranit 50 % Velkého pacifického odpadkového pásu každých pět let.

Masivní „účko“ je navíc vybaveno solárně napájenými světly, kamerami, senzory a satelitními anténami, díky kterým může neustále komunikovat a sdílet svou aktuální polohu. Díky tomu je pak snáz nalezitelné pro lodě, které odpad sbírají a odvážejí. Přehrada se pohybuje pomocí větru a mořských proudů. Ty ji tak přirozeně zavedou na místo s největší koncentrací plastů.

Dnes spuštěná přehrada je druhým pokusem u stejného zařízení. To první poškodily vlny a silné větry, následkem čehož pak nezadržovala tolik odpadu, kolik měla. Podle zakladatele iniciativy The Ocean Cleanup Boyana Slata se však zároveň potvrdilo, že projekt nemá žádný negativní vliv na mořský život.

„Doufejme, že tentokrát pro nás příroda nemá nachystáno moc nepříjemných překvapení,“ uvedl Slat na svém Twitteru. Také dodal, že: „Tak či onak, přinejmenším se můžeme z tohoto projektu mnohé přiučit.“

Reklama

Související témata:

Doporučované