Hlavní obsah

Začíná jahodová sezóna v Česku. Jeden kilogram ovoce stojí 100 korun

Začíná jahodová sezóna v Česku. Za kilo jahod dáme 100 Kč.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sezóna jahod je tady. Česko je v průběhu roku závislé na dovozu tohoto drobného ovoce. Pěstitelé u nás produkují asi tři a půl tisíce tun jahod, což je jen 20 procent spotřeby. Hlavní zemí, od které dovážíme jahody, je Polsko a potom Španělsko. V červnu si můžeme vychutnat ty pravé české.

Článek

„Zahájili jsme sklizeň letošního českého ovoce. Právě nyní jsme na začátku jahodové sezóny. Ty plody jsou nejkvalitnější, největší a také nejsladší,“ říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Jahody jsou náchylné na mrazy, a tak se dají po letošních výkyvech počasí očekávat i určité škody. Nebude to prý ale nijak dramatické.

„Pěstitelé už mají technologie, jak do určité míry tomu mohou čelit. Úroda tak bude průměrná nebo mírně podprůměrná,“ Martin Ludvík. Pěstitelé se kvůli klimatickým změnám začínají přesouvat do tak zvaných fóliových krytů, které mimo jiné umožňují urychlit sklizeň. Jde ale o náročné investice a tyto technologie se zařazují pomalu.

Na farmách se letos cena českých jahod pohybuje okolo 100 korun za jeden kilogram. Pokud chcete mít jistotu, že kupujete skutečně jahody z naší republiky dozrálé na sluníčku, je nejlepší zajet pro jahody přímo na farmu nebo na oblíbený samosběr. Jahody jsou v Česku sklízeny v optimální zralosti. „V obchodních řetězcích se u ovoce dočtete zemi původu. To je povinnost každého prodejce deklarovat jahody, odkud jsou. A napoví nám také vůně plodů,“ radí předseda Ovocnářské unie České republiky.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované