Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Šmejdi útočí. Je handicapovaná, přesto ji označili za zdravou

Záhady Josefa Klímy z 1. 10. 2020: Šmejdi útočí. Je handicapovaná, přesto ji posudková lékařka označila za zdravou. A glosa Petry Procházkové.Video: Josef Klíma

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Jeden ze základních modelů, na kterém fungují katalogoví podvodníci, je zhruba následující. Vytvoří bezvýznamný internetový katalog firem, ve kterém reklama nemá žádnou hodnotu. Do tohoto katalogu zařadí nejrůznější řemeslníky, lékaře nebo třeba penziony, jejichž základní údaje si najdou někde na internetu. Poté je kontaktují s tím, že za zařazení do katalogu musí zaplatit, a většinou že už i dluží za nějaké předchozí období. Tak jako pan František. Jak se bránit podvodným firmám? Zjišťovala Marcela Sobotková.

Devatenáctiletá Marie je těžce handicapovaná. Předčasný porod paní Jany v roce 2001 zapříčinil u novorozené dcery těžký otok mozku. Později se zjistilo, že nikdy nebude chodit. Dětská mozková obrna ji nadobro odkázala k životu na invalidním vozíku. Úderem osmnáctého roku Marie ovšem nastal nečekaný zlom. Posudková lékařka změnila svůj náhled na zdravotní stav Marie a přiznala jí pouze první stupeň příspěvku na péči. Jak těžké je prokázat, že se člověk přes noc zázračně neuzdravil, a jak se k celé věci postavilo Ministerstvo práce a sociálních věcí? Příběh zrekonstruovala Petra Majerová.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojila novinářka Petra Procházková.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované