Hlavní obsah

Bývalý armádní právník dostal za únik spisů o Afghánistánu téměř šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý armádní právník a whistleblower David McBride.

K pěti letům a osmi měsícům vězení byl v Austrálii odsouzen bývalý armádní právník David McBride. Médiím předal tajné vojenské dokumenty s informacemi o možných válečných zločinech australských vojáků v Afghánistánu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý armádní právník David McBride byl odsouzen k maximálnímu trestu pěti let a osmi měsíců vězení za to, že se podílel na krádeži tajných dokumentů o válce v Afghánistánu a jejich úniku do médií. Rozsudek v úterý vynesl soudce nejvyššího soudu David Mossop. Informoval o tom web The Guardian.

McBrideův právník Mark Davis okamžitě po rozsudku uvedl, že obhajoba se chystá odvolat, protože McBride se domnívá, že bylo jeho povinností tyto informace zveřejnit, že to bylo ve veřejném zájmu. „Myslíme si, že je to otázka národního významu, ba dokonce mezinárodního významu… Říkáme, že David McBride svou povinnost splnil,“ prohlásil Davis.

Soudce v úterý uvedl, že věří, že „McBride má dobrý charakter“, ale zdá se, že „se stal posedlým správností svých vlastních názorů“. Podle Mossopa bylo právníkovo jednání vedeno „mylnou vírou v sebe sama“ a „nebyl schopen jednat v právním rámci, který mu ukládaly jeho povinnosti“.

McBride shromažďoval převážně tajné vojenské informace a předával je novinářům veřejnoprávní televize. Od května 2014 do prosince 2015 odnesl z úřadů obrany celkem 235 dokumentů, přičemž 207 z nich bylo klasifikováno jako tajné. Materiál byl použit jako základ pro investigativní seriál odhalující válečné zločiny spáchané australským obranným personálem v Afghánistánu s názvem The Afghan Files.

Mossop uvedl, že Commonwealth tvrdil, že zveřejnění těchto dokumentů mohlo poškodit postavení Austrálie u „zahraničních partnerů“, což by vedlo k tomu, že by sdíleli méně informací.

Doporučované