Hlavní obsah

Írán hrozí útokem na Izrael. Německo a Rusko žádají zdrženlivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Khamenei.ir

Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí, nejvyšší íránský duchovní.

Reklama

aktualizováno •

Írán hrozí odvetou Izraeli za útok na konzulát v Damašku, který údajně Izrael spáchal. Německo a Rusko žádají uklidnění situace. Írán, podle expertů, nemá na zaútočení kapacity. Izraelská armáda se i přesto připravuje na obranu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko dnes vyzvalo Írán a Izrael ke zdrženlivosti poté, co Teherán pohrozil odvetným úderem na Izrael kvůli jeho útoku na íránský konzulát v Damašku z minulého týdne. Ke snížení napětí vyzvala i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která si telefonovala se svým íránským protějškem Hosejnem Amírabdolláhjánem. Před rozšířením konfliktu varovala Británie. Izrael se k útoku v Damašku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

„Dnes jsem ministru zahraničí Amírabdolláhjánovi jasně řekl, že Írán nesmí zatáhnout Blízký východ do širšího konfliktu,“ napsal britský ministr zahraničí David Cameron na X. „Jsem hluboce znepokojen možností chybné kalkulace vedoucí k dalšímu násilí,“ poznamenal také s tím, že Írán by měl usilovat o uvolnění napětí.

Stálá mise Íránu při OSN mezitím na X napsala, že kdyby Rada bezpečnosti OSN izraelský útok odsoudila, Íránu by nevznikla povinnost Izrael potrestat.

Írán podle analytiků nemá vojenské kapacity pro významnou konfrontaci s Izraelem, izraelští představitelé se však podle svých prohlášení připravují na možný bezprecedentní přímý útok z íránského území s použitím balistických raket, bezpilotních letounů a řízených střel, případně na úder ze strany organizací nakloněných Íránu, například libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

Při úderu na íránský konzulát v syrském hlavním městě Damašku 1. dubna zahynulo třináct lidí, včetně několika představitelů íránských revolučních gard. Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí ve středu pohrozil, že Izrael potrestá.

Izrael pokračuje ve své vojenské kampani v Pásmu Gazy s cílem zlikvidovat palestinské hnutí Hamás, které loni v říjnu spáchalo v Izraeli krvavé teroristické útoky a které Írán podporuje. Premiér Benjamin Netanjahu se dnes setkal s piloty na letecké základně, odkud startují stíhací letouny F-15, a uvedl, že zatímco válka v Gaze pokračuje „plnou silou“, Izrael je rovněž připravený čelit výzvám na jiných frontách. „Máme jednoduchý princip. Kohokoliv, kdo nás zasáhne, zasáhneme my,“ cituje Netanjahua server The Times of Israel (ToI).

Ruská diplomacie dnes varovala své občany před cestami na Blízký východ a německá letecká společnost Lufthansa ve středu pozastavila všechny lety do Teheránu a zpět, podle agentury Reuters nejspíše do soboty.

Reklama

Doporučované