Hlavní obsah

Írán popravil údajného špiona s britským občanstvím

Foto: Profimedia.cz

Bývalý náměstek íránského ministra obrany Alíreza Akbarí během rozhovoru v Teheránu.

Reklama

Írán popravil muže s britským a íránským občanstvím, který byl obviněn ze špionáže. Podle Londýna, který dlouho naléhal na mužovo propuštění, šlo o „politicky motivovaný čin barbarského režimu“.

Článek

Britsko-íránský občan s dvojím občanstvím Alíreza Akbarí, který byl v Íránu odsouzen k trestu smrti, byl podle íránských státních médií popraven. Akbarího rodina se ve středu dostavila do vězení na „poslední návštěvu“. Akbarího manželka uvedla, že byl přemístěn na samotku, píše BBC.

Bývalý náměstek íránského ministra obrany byl zatčen v roce 2019 a odsouzen za špionáž pro Spojené království, což popíral. Íránské ministerstvo informací v prohlášení popsalo Akbarího jako „jednoho z nejvýznamnějších lidí, kteří se infiltrovali do citlivých a strategických center země“.

Spojené království vyzvalo Írán, aby zastavil popravu a okamžitě muže propustil.

Britský ministr zahraničí James Cleverly v pátek varoval, že „Írán nesmí svou brutální hrozbu popravy dotáhnout do konce“. „Jedná se o politicky motivovaný čin barbarského režimu, který naprosto nerespektuje lidský život,“ napsal ve středu na twitteru Cleverly.

Írán tento týden zveřejnil video s Alírezou Akbarím, na kterém pravděpodobně došlo k vynucenému přiznání. Perská stanice BBC ve středu odvysílala zvukový vzkaz, v němž Akbarí uvedl, že byl mučen a nucen se před kamerou přiznat ke zločinům, které nespáchal.

Proti popravě se postavily i Spojené státy. Americký diplomat Vedant Patel uvedl, že „poprava by byla bezohledná“. „Obvinění proti Alírezovi Akbarímu a jeho odsouzení byla politicky motivovaná“, řekl v pátek.

Začátkem tohoto týdne sdělil mluvčí britského ministerstva zahraničí BBC, že ministerstvo stojí za Akbarího rodinou. Případ se opakovaně snažilo řešit s íránskými úřady, žádalo například o naléhavý konzulární přístup. Íránská vláda však dvojí občanství Íránců neuznává.

Reklama

Doporučované