Hlavní obsah

Muž ukrytý v podvozku letadla přežil let z Alžírska do Paříže

Foto: Philip Myrtorp; Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přežít takovou cestu je velice nepravděpodobné, nicméně francouzské úřady našly v letadle z Alžírska schovaného muže, který byl naživu, ale ve vážném stavu. Je v nemocnici.

Článek

Francouzské úřady oznámily, že v podvozku dopravního letadla, které přiletělo do Paříže z Alžírska, objevily muže. Byl silně podchlazený, nicméně živý, píše deník The Guardian. Dvacetiletého muže nalezli při technické kontrole po přistání letu společnosti Air Algerie z alžírského Oranu na pařížském letišti Orly, uvedl prokurátor pro agenturu AFP.

Muž u sebe neměl žádné doklady. Ve vážném stavu ho převezli do nemocnice. Jeden z letištních zdrojů uvedl, že mladík „žije, ale je v ohrožení života kvůli silnému podchlazení“.

Komerční letadla létají ve výšce devět až třináct kilometrů, kde teplota obvykle klesá na zhruba -50 stupňů Celsia. Zároveň nedostatek kyslíku výrazně snižuje šance na přežití cestujícího v podvozkovém prostoru, který není vytápěný ani přetlakový.

Podle údajů amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) se v letech 1947 až 2021 pokusilo cestovat v podvozkových prostorech komerčních letadel 132 lidí, které nazývají černými pasažéry. Podle údajů FAA je úmrtnost těchto lidí 77 procent.

Reklama

Doporučované