Hlavní obsah

Nejvíce dětských pijanů je v Anglii, upozorňuje WHO v nové studii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Experti varují, že pití alkoholu mezi nezletilými představuje „velkou hrozbu pro veřejné zdraví“. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že obliba alkoholu, který může poškodit dětský mozek, mezi mladistvými vzrostla. WHO zkoumané země vyzvala, aby zavedly více opatření na ochranu dětí před škodlivostí alkoholu.

Článek

Třetina jedenáctiletých a více než polovina třináctiletých dětí v Anglii už někdy pily alkohol. Touto zprávou se Anglie dostala na první místo ze 44 zkoumaných zemí ve zprávě světových zdravotních expertů. Výzkumníci navíc zjistili, že v Anglii, Walesu a Skotsku pijí a opíjejí se ve věku 15 let častěji dívky než chlapci. Informovala o tom řada britských médií včetně The Times.

Zpráva zkoumala údaje od přibližně 4500 dětí školního věku z každé země Evropy, střední Asie a Kanady o návycích dospívajících v oblasti kouření cigaret, vapingu, alkoholu a konopí. Data WHO sbírala mezi lety 2021 a 2022.

Ve Spojeném království byla spotřeba alkoholu mezi mladými lidmi vždy poměrně vysoká. Koordinátorka studie Jo Inchleyová z Glasgowské univerzity uvedla, že známky toho, že stále více dětí začíná pít v mladém věku, jsou „znepokojující“.

„Zkoušení návykových látek patří k dospívání a experimentování, ale alkohol má dlouhodobé účinky na zdraví,“ řekla. Na tomto trendu se podle ní může podílet větší vystavení alkoholu doma v rámci pandemie covidu nebo měnící se postoje rodičů, z nichž někteří přijali pití alkoholu u dětí jako normu.

Výzkumy ukazují, že čím dříve děti začnou pít, tím závažnějším problémem se může alkohol stát, až budou starší. Zpráva zjistila, že ve věku 13 let se v Anglii napilo alkoholu 57 procent dívek a 50 procent chlapců.

Více o oblibě alkoholu v Česku

Alespoň dvakrát v životě se v tomto věku opilo 12 procent dívek a devět procent chlapců. V 15 letech se tento podíl zvýšil na třetinu dívek a čtvrtinu chlapců. Více než polovina patnáctiletých dívek uvedla, že pila alkohol v posledních 30 dnech.

Na vrcholu žebříčku se dále nacházejí země jako Maďarsko, Rumunsko, Moldávie, Řecko, Francie nebo Bulharsko. V České republice se podle studie alespoň jednou napilo alkoholu 44 procent třináctiletých dívek a 45 procent chlapců, což zemi řadí na deváté místo žebříčku.

Reklama

Související témata:

Doporučované