Hlavní obsah

Němečtí strojvedoucí mohou dál stávkovat. Dráhy u soudu neuspěly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Na německých železnicích se už pošesté stávkuje (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Stávkování německé odborové organizace strojvedoucích GDL pokračuje. Německé dráhy Deutsche Bahn chtěly stávku u pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem zastavit, soud jim ale nevyhověl.

Článek

Německou železnici večer ochromila další stávka nákladních strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB), v noci na úterý práci zastaví i jejich kolegové z osobní dopravy. Dráhy DB se snažily stávku, která opět dolehla na spojení s Českem, už podruhé zastavit u pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem. Ani tentokrát ale neuspěly. Dráhy se teď ještě mohou odvolat k zemskému pracovnímu soudu.

Odborová organizace strojvedoucích GDL požaduje lepší mzdy a pracovní podmínky. Dráhy nadále usilují o kompromis, opětovně proto vyzvaly odbory GDL, aby se vrátily k jednacímu stolu. Odbory ale v reakci na dosavadní ztroskotaná jednání ohlásily, že stávky budou nyní ve vlnách a že protesty budou oznamovat jen s krátkým předstihem.

Podle personálního šéfa DB Martina Seilera je ale takový postup stávek nepřiměřený, bezdůvodný a protiprávní. „Je to čirá bezohlednost. Nepředvídatelnost železničního provozu je nepřijatelná. Lidé musejí do práce, zboží do továren, uhlí do elektráren. Bez železnice v této zemi nic nefunguje,“ řekl Seiler o krátkém předstihu, kdy odboráři stávku oznámili.

Stávka je komplikací nejen pro dojíždění za prací, ale také pro fungování německého průmyslu. Strojvedoucí osobních vlaků zastaví práci od úterních 02:00 a znovu ji obnoví ve středu od 02:00. Strojvůdci nákladních vlaků s protestem začali už dnes v 18:00. Nákladní vlaky budou stát rovněž 24 hodin.

České dráhy oznámily, že vlaky na trati mezi českou a německou metropolí budou v době nové stávky končit v Drážďanech, odkud se také budou do Prahy vracet. V pondělí ani v úterý nepojedou noční vlaky z Prahy do Berlína a Curychu. Strojvedoucí sdružení v odborech GDL stávkovali od loňského listopadu už pětkrát.

Reklama

Doporučované