Hlavní obsah

Letecké údery na Aleppo zabily 42 lidí, včetně členů Hizballáhu

Foto: Val_Yankin, Shutterstock.com

Mezinárodní letiště v Aleppu na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či šíitskou skupinou Hizballáh.

Článek

Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie v pátek brzy ráno zahynulo nejméně 42 lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. Syrská vláda připsala útok Izraeli, který na území Sýrie dlouhodobě ostřeluje cíle spojené s Hizballáhem. Izrael útok nekomentoval.

Izrael zesílil boje s Hizballáhem od vypuknutí války v Pásmu Gazy loni v říjnu, kde bojuje s palestinským hnutím Hamás, které je spřízněno s Hizballáhem a Íránem. Páteční útok je od té doby podle dostupných zdrojů největším úderem, zřejmě izraelským, na území Sýrie.

Podle SOHR útok cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště v Aleppu, které patří libanonskému Hizballáhu. Organizace to uvedla na síti X. SOHR dění monitoruje z Británie a odkazuje se na své spolupracovníky v Sýrii.

Syrská státní agentura SANA informovala rovněž o civilních obětech, počet ale neuvedla. Sýrie útok připsala Izraeli a „dalším teroristickým skupinám“, které podle ní útočily drony asi dvě hodiny po půlnoci místního času (po půlnoci SEČ). Na severozápadě Sýrie je oblast, kterou ještě nemá pod kontrolou syrská vláda a v níž jsou různé povstalecké skupiny, jež se tam uchýlily za občanské války, jak syrská armáda postupně znovudobývala území.

SOHR podle deníku Haarec uvedla, že v pátek ráno byl na předměstí Damašku zabit důstojník syrské armády, který měl blízké vazby na Hizballáh. Zemřel, když explodovala výbušnina v jeho autě.

Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či Hizballáhem, útoky zesílil od loňského října, kdy palestinské hnutí Hamás provedlo teroristický útok na Izrael. Od té doby se zintenzivnilo i vzájemné ostřelování na izraelsko-libanonské hranici, kde na sebe útočí Hizballáh a izraelská armáda.

Reklama

Doporučované