Hlavní obsah

Princezna Kate je nejoblíbenějším členem britské královské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Princezna Kate se svým manželem princem Williamem.

Reklama

Studie YouGov odhalila, že Britové mají z královské rodiny nejraději princeznu z Walesu Kate Middletonovou a nejméně prince Andrewa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle nového průzkumu serveru YouGov je Kate Middletonová nejoblíbenějším členem královské rodiny. Popularita a oblíbenost princezny z Walesu vzrostla poté, co se zastavily spekulace o jejím zdravotním stavu a veřejnost se dozvěděla, že trpí rakovinou.

Dle průzkumu tři čtvrtiny Britů (76 %) tvrdí, že mají na princeznu z Walesu pozitivní názor, což je o šest procentních bodů více než na začátku roku. Podobně oblíbený je i manžel William (73 %), i když na prince z Walesu má více lidí negativní názor (21 % oproti 15 % u Kate).

Na třetím místě je princezna Anna se 71 %. Pouze 13 % respondentů má na princeznu negativní názor, což je nejméně ze všech členů královské rodiny, na které se YouGov ptal.

Samotný král Charles je i nadále oblíbený: Podporuje jej 63 % respondentů, zatímco 30 % je mu nepříznivě nakloněno. Zato princ Harry a jeho manželka Meghan jsou i nadále velmi neoblíbení. Na prvního z nich má pozitivní názor pouze 31 % respondentů a na druhého 26 %.

Rozdíly v odpovědích jsou především ovlivněny různými generacemi respondentů. Negativně vidí krále především mladá generace, která naopak vyzdvihuje prince a princeznu z Walesu.

Generační rozdíly jsou nejvíce viditelné v ohodnocení britské monarchie jako celku, kdy ji pozitivně vnímá 58 % respondentů. Rozdíl se pohybuje v mezích 79 %, které vyplývají z odpovědí osob starších 65 let, až po 32 % vyplývajících z odpovědí osob ve věku 18–24 let.

Reklama

Doporučované