Hlavní obsah

Probuďte se! Příbuzní unesených dívek zveřejnili děsivé video

Bez komentáře: Videozáznam z rána 7. října, kdy základnu obsadili teroristé z Hamásu.Video: AP

 

Veřejnost uvidí tři minuty hororu, unesené dívky už ale takových minut zažily 330 tisíc, upozorňují rodiny izraelských vojákyň držených v Pásmu Gazy. Zveřejněním videa chtějí apelovat na politiky i vyjednavače.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři minuty a deset vteřin děsivého videozáznamu zachycují situaci na izraelské vojenské základně Nir Oz, kterou sedmého října přepadli teroristé z Hamásu.

Důvody zveřejnění videozáznamu vysvětlila ve středu večer Šira Elbagová, matka Liry, jedné z unesených dívek na videu: „Po 229 dnech a 5496 hodinách si uvědomujeme, že každá minuta je jako věčnost. Čas se našim dcerám a všem rukojmím krátí,“ citoval její prohlášení server Ynetnews.

Videozáznam pochází z kamer, které měli na sobě někteří z teroristů. Příbuzní unesených ho získali od izraelské armády. Upozorňují přitom, že je sestříhané a zkrácené – některé násilné scény tak diváci neuvidí, stejně jako velké množství mrtvých těl na základně i přímo v místnosti, odkud je záznam.

Pět dívek se na něm chová statečně, jedna z nich se členy Hamásu mluví a snaží se jim říci, že má v Palestině přátele. Některé z vojákyň - v Izraeli je vojenská služba povinná, ženy narukují na 22 měsíců - jsou od krve.

Terorista jim přikazuje, aby si sedly. Jeden z jeho spolubojovníků se naklání k jedné z dívek a říká jí, že je krásná. Další z členů Hamásu pronesl, že by dívky mohly otěhotnět, a od jiného zazněla výhrůžka, že je všechny pozabíjí.

Foto: Hostages and Missing Families Forum

Devatenáctiletá Naama byla mezi sedmi mladými odvedenkyněmi, které teroristé z Hamásu 7. října unesli po útoku na vojenskou základnu Nahal Oz v jižním Izraeli.

Joni Levy, otec Naamy, jedné z dívek, přiznal, že se na video díval už mnohokrát, ani potom se mu ale neulevilo. V očích své dcery viděl smrtící strach: „Prožily to (už) 330 000 minut a toto je náš výkřik. Zatímco lidé mluví o Saúdské Arábii (případná normalizace vztahů v případě ukončení války, pozn. red.), zajatci jsou odsouváni na vedlejší kolej. Není nic naléhavějšího než přivést všech 128 zajatců zpět… vykupme zajatce hned, žádné průtahy,“ apeloval na vládu Benjamina Netanjahua.

Krátce po zveřejnění videozáznamu vyšli po celém Izraeli do ulic protestující lidé, kteří žádali okamžité propuštění unesených. Příbuzní dívek načasovali svůj krok tak, aby předcházel zasedání válečného kabinetu, v němž ale někteří ministři propuštění rukojmích za hlavní prioritu nepovažují.

„Po zveřejnění videa s námi nikdo nemluvil,“ citoval server Walla News Sašu Arievovou, 19letou sestru Kariny, která je držena v Gaze.

Dvoustátní řešení nechce ani Hamás, ani naše vláda

Přečtěte si rozhovor s Izraelcem, jehož 79letý strýc je i více než půl roku stále zajatcem teroristického hnutí Hamás:

Když dostala vláda v dubnu video k dispozici, někteří ministři se na něj odmítli podívat. Ministr financí Becalel Smotrič to odůvodnil tím, že by pak nemohl spát. Týž politik už dříve svým rozhovorem pro rádio vyděsil rodiny unesených: „Není to hlavní priorita. Jak je to teď důležité? Hamás musí být zničen,“ prohlásil.

Na vojenské základně Nahal Oz zabili teroristé z Hamásu 7. října 15 vojákyň, dalších sedm pak unesli do Gazy. Jedna z nich byla (jako jedna z mála) osvobozena vojáky po 23 dnech zajetí, další z nich byla zavražděna v zajetí, její tělo našli izraelští vojáci a převezli jej domů na pohřeb. Zbylých pět dívek zůstává v zajetí.

Doporučované