Hlavní obsah

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo zástupce české ambasády

Foto: telegram/synegubov

Záchranáři mezi troskami po útoku na Hrozu.

Reklama

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí si tento týden předvolalo zástupce české ambasády v Moskvě Jana Ondřejku, aby protestovalo proti postoji Prahy k nedávnému útoku na ukrajinskou obec Hroza. Na svém webu to v sobotu napsala ruská diplomacie.

Při vzdušném úderu na Hrozu zahynuly podle ukrajinských úřadů desítky lidí a Kyjev viní z útoku Rusko. Ministr zahraničí Jan Lipavský si kvůli úderu na Hrozu před několika dny předvolal na úřad ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo obvinění invazních sil z útoku na Hrozu za „výmysl“ a českému diplomatovi podle svých slov sdělilo ruský postoj k situaci kolem Ukrajiny.

Ruská diplomacie si stěžovala na „roli Česka v ukrajinském konfliktu“, jak Moskva popsala svou agresi do sousední země, dále na aktivní podporu Prahy Kyjevu „s cílem uštědřit Rusku strategickou porážku“ a na poskytování zbraní Ukrajině. „Přispívá to k pokračování konfliktu a destabilizaci celého regionu,“ stojí na webu ruského ministerstva. Českým velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku.

Při vzdušném úderu na Hrozu zahynulo podle ukrajinských úřadů zkraje října 55 lidí, útok zasáhl místní kavárnu, kde si zrovna desítky lidí připomínaly památku padlého ukrajinského vojáka. Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyslal terénní tým, aby vyšetřil vzdušný úder na Hrozu. OHCHR také uvedl, že střelu pravděpodobně vypálilo Rusko, ale že je třeba útok vyšetřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované