Hlavní obsah

Rusko vyměnilo šéfa pozemních vojsk

Foto: Profimedia.cz

Generál Alexandr Lapin na snímku ze září 2021, kdy se zúčastnil slavnosti u příležitosti prvního dne nového akademického roku na Suvorovově vojenské škole v Jekatěrinburgu.

Reklama

Alexandr Lapin vedl do konce října centrální uskupení ruských sil na Ukrajině. Skončil po kritice čečenského vůdce Kadyrova.

Článek

Ruská pozemní armáda má nového vrchního velitele. Podle ruských médií, která se odvolávají na nejmenované zdroje blízké vedení armády, byl do této funkce jmenován generálplukovník Alexandr Lapin.

Lapin dosud vedl Centrální vojenský okruh, tedy jedno z pěti regionálních velitelství ruské armády. Má také zkušenosti z vedení ruské operace v Sýrii.

Během invaze na Ukrajinu Lapin velel uskupení „Centrum“, které se v červnu podílelo na dobytí města Lysyčansk v Luhanské oblasti.

Na podzim však Lapina několikrát ostře kritizoval čečenský vůdce Ramzan Kadyrov kvůli postupu ukrajinských sil. O generálovi veřejně prohlásil, že je „budižkničemu“, a vyčetl mu například, že se zdržuje až 150 kilometrů daleko od svých jednotek a nemůže je tak efektivně řídit.

Dosud byl jako šéf ruských pozemních vojsk uváděn armádní generál Oleg Saljukov. O jeho osudu se ruská média zatím nezmiňují.

Reklama

Související témata:

Doporučované