Hlavní obsah

Rusko uvedlo síly do pohotovosti. Kvůli údajné hrozbě špinavé bomby

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v neděli oznámil, že Ukrajina chystá použití špinavé bomby. Ukrajina i Západ jeho tvrzení odmítají.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany uvedlo své síly do pohotovosti a připravuje se na údajný výbuch ukrajinské špinavé bomby, píše státem kontrolovaná agentura RIA Novosti. Ukrajina i Západ ale možnost takového útoku odmítají.

Článek

Ruské ministerstvo obrany má připravené síly a prostředky, které by mohly působit v podmínkách „radioaktivní kontaminace“. Na sociální síti Telegram to uvádí státem kontrolovaná ruská tisková agentura RIA Novosti.

Ministerstvo obrany podle této agentury také představilo možné důsledky odpálení špinavé bomby ze strany Ukrajiny. Podle informací, které RIA Novosti zveřejnila, by došlo k radioaktivní kontaminaci oblasti o rozloze až několika tisíc kilometrů čtverečních. Očekává také zvýšení počtu uprchlíků napříč Evropou.

Obavy z toho, že by Ukrajina mohla v konfliktu použít špinavou bombu, přednesl ruský ministr obrany Sergej Šojgu v neděli při telefonickém rozhovoru se zástupci Francie, Turecka a Velké Británie.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ale označil toto ruské tvrzení za absurdní a nebezpečnou lež a popřel, že by se Kyjev k něčemu takovému chystal. „Ruské lži o tom, že Ukrajina údajně plánuje použít špinavou bombu, jsou stejně absurdní, jako jsou nebezpečné,“ napsal Kuleba na twitteru.

„Zaprvé, Ukrajina je zavázaným členem NPT (Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, pozn. red.): Žádné špinavé bomby nemáme ani neplánujeme si je pořídit. Zadruhé, Rusové často obviňují jiné z toho, co sami plánují,“ dodal.

Prezident Volodymyr Zelenskyj pak doplnil, že jedině Rusko je schopné v Evropě použít jaderné zbraně. „Jestli Rusko volá a říká, že Ukrajina údajně něco připravuje, znamená to jediné: Rusko už vše připravilo. Myslím, že svět by měl reagovat co nejostřeji,“ řekl.

Ruský výrok odmítl ale také Londýn nebo Washington. Jak uvádí agentura Reuters, Rusko pro své tvrzení neposkytlo žádné důkazy.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu v této souvislosti připomněla nedávnou zprávu amerického Institutu pro studium války (ISW) o tom, že Rusko pravděpodobně připravuje mediální zázemí pro svou akci pod falešnou vlajkou.

ISW v ní naznačil, že ruská armáda by mohla vyhodit do povětří Kachovskou vodní elektrárnu na Dněpru ve snaze zakrýt svůj ústup a zpomalit ukrajinskou ofenzivu v Chersonské oblasti. Z útoku na přehradu a zaplavení regionu by Moskva obvinila ukrajinské ozbrojené síly.

Ukrajina použití špinavé bomby odmítá. Stejně tak Západ

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl v telefonickém rozhovoru svému francouzskému protějšku Sébastienovi Lecornuovi, že situace na Ukrajině směřuje k „nekontrolovatelné eskalaci“.

Podle ISW se tak Kreml může pokusit využít této provokace k odvedení pozornosti od zpráv o ruských ztrátách v oblasti.

Takzvaná špinavá bomba používá konvenční výbušniny s příměsí radioaktivního materiálu, vysvětluje agentura Reuters. Ruská média už v březnu s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdila, že Ukrajina tento typ bomby vyvíjí. Ani tehdy ale neposkytla žádné důkazy.

Reklama

Doporučované