Hlavní obsah

Satelitní snímky ukazují zvýšenou jadernou aktivitu v Severní Koreji

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký think-tank vydal zprávu, že KLDR rozšiřuje svůj areál na obohacování uranu a připravuje se na spuštění nového experimentálního reaktoru.

Článek

Satelitní snímky ukazují zvýšenou aktivitu v hlavním severokorejském jaderném středisku. Ta se zvýšila poté, co vůdce země Kim Čong-un nařídil rozšířit jaderný arzenál země, píše agentura Reuters.

Americký projekt monitorující dění v Severní Koreji 38 Norh své tvrzení zakládá na fotografiích z 3. a 17. března, které naznačují, že experimentální lehkovodní reaktor (ELWR) ve výzkumném centru Jongbjon se blíží dokončení a přechodu do provozního stavu.

Zpráva uvádí, že ze snímků je patrné, že stávající jongbjonský reaktor o výkonu pěti megawattů pokračuje v provozu, zatímco byla zahájena výstavba podpůrné budovy kolem reaktoru ELWR. Krom toho v okolí tamního závodu na obohacování uranu rovněž vznikají nové stavby, která pravděpodobně rozšíří jeho kapacity.

„Zdá se, že tento vývoj odráží nedávný pokyn Kim Čong-una zvýšit produkci štěpného materiálu v zemi s cílem rozšířit její arzenál jaderných zbraní,“ dodala zpráva s odkazem na severokorejského vůdce.

V úterý totiž Severní Korea představila nové menší jaderné hlavice. Údajně plánuje vyrábět více jaderného materiálu pro výrobu těchto zbraní, a dál tak rozšiřovat svůj jaderný arzenál.

Není však jasné, zda Severní Korea skutečně plně vyvinula miniaturizované jaderné hlavice. Analytici tvrdí, že zdokonalení takové technologie mohlo vést k obnovení severokorejských jaderných testů, které už neprobíhají od roku 2017. Před jejich spuštěním opakovaně varovaly Jižní Korea a Spojené státy už od začátku roku 2022.

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) navíc ve své loňské zprávě odhadl, že Severní Korea sestavila až 20 jaderných hlavic a pravděpodobně vlastní dostatek štěpného materiálu pro přibližně 45–55 dalších jaderných zařízení.

Reklama

Doporučované