Hlavní obsah

Smrt královny může ohrozit zbytky impéria

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Snímek zesnulé britské královny Alžběty II.

Reklama

Smrt britské královny Alžběty II. znamená pro Velkou Británii a Buckinghamský palác velkou ztrátu a mnoho výzev. Jednou z nich je, jak se ke změně na trůnu postaví ostatní území, jimž panovnice vládla.

Článek

Po oznámení smrti Alžběty II. nezůstali s kondolencemi pozadu ani vládní představitelé dalších zemí, kde královna vládla, a zástupci britské Koruny v britských zámořských teritoriích.

Například na Bermudách v pátek v poledne uctil památku panovnice Královský bermudský pluk čestnou salvou 21 ran. Tamní představitelé přispěli vlídnými slovy, podobně jako guvernér Britských Panenských ostrovů John Rankin. „Budeme na ni (královnu) vzpomínat s láskou a respektem,“ řekl ve čtvrtek.

Rozezněly se také zvony v katedrále Korunování Panny Marie a v Královské kapli na Gibraltaru. Vlajky na všech oficiálních budovách byly staženy na půl žerdi.

96krát - tolik měla královna let - udeřily také zvony na ostrovech Turks a Caicos ve všech anglikánských kostelech. Za královnu truchlí i Kajmanské ostrovy či Falklandy.

Přečtěte si názory k úmrtí královny a monarchii:

Petr Fischer: „Britská královská rodina už řadu desetiletí hraje roli ‚první rodiny světa‘ a královna Alžběta II. v ní byla Velkou matkou, která nejen rodinu řídí, ale dává jí také hlubší existenciální smysl.“

Adam Junek: „Byla pevným bodem, který se zdánlivě neproměňoval. Zároveň – ne vždy s nadšením a někdy trochu opožděně – posunula až mystickou roli panovníka a jeho rodiny k mnohem civilnější a vřelejší podobě firmy Koruna.“

Přízeň, kterou státy a území vyjadřují Velké Británii teď v souvislosti se smrtí královny, ale v některých případech zcela neodráží realitu. Popularita královské rodiny právě v Karibiku totiž v posledních letech spíše klesá.

Britský deník The Guardian před časem napsal, že šest z celkově čtrnácti států, kde Alžběta II. vedle Británie vládla, v poslední době připustilo, že by se v budoucnu mohly stát republikami (Antigua a Barbuda, Bahamy, Belize, Grenada, Jamajka a Svatý Kryštof a Nevis).

Žádná nicméně zatím neuvedl, kdy by k tomu mohlo dojít.

Platinové jubileum ve znamení diskuzí o republice

Cestu členů královské rodiny k oslavě 70 let britské královny na trůnu tak letos na jaře provázely spíše rozpaky.

Při květnové cestě prince Edwarda a jeho manželky Sophie po Karibiku (Svatá Lucie, Antigua a Barbuda, Svatý Vincenc a Grenadiny) se se slovy o možné odluce od Koruny dvojice setkala hned několikrát. „Pokrok nám ukázal, že nastal čas, aby Svatý Kryštof a Nevis přezkoumal svůj monarchický systém vlády a zahájil dialog s cílem postoupit k novému statutu,“ řekl při té příležitosti vicepremiér Shawn Richards.

Nemilé překvapení přichystal královskému páru i premiér státu Antigua a Barbuda Gaston Brown. Otevřeně jim tak prozradil budoucí plán – přetrhat vazby s britskou Korunou. „Královna je stále hlavou našeho státu, i když bych rád řekl, že aspirujeme na to, abychom se jednou stali republikou,“ řekl.

Ještě před začátkem jejich cesty navíc vzbudilo kontroverzi náhlé zrušení první zastávky, kterou měla být Grenada. Přestože přesný důvod zrušení se neví, média spekulovala, že mohla být cesta odvolána kvůli možnému ne moc vřelému přijetí královské návštěvy.

Podobné zprávy si při cestě po Karibiku letos v květnu vyslechli i princ William s vévodkyní Katherine. Jamajský premiér Andrew Holness jim například řekl, že „se země posouvá“ a mohla by být další, co se stane republikou. Ministr v Belize jim zase řekl, že je čas, „udělat další krok k tomu, abychom opravdu vlastnili naši nezávislost“.

Cesta Williama a Kate do Karibiku? Protesty a žádost o omluvu

Vévoda a vévodkyně z Cambridge u příležitosti 70. výročí panování královny Alžběty II. navštívili letos v březnu Belize, Jamajku a Bahamy.

Princ William pak po návratu do Británie připustil, že by mohly být dny monarchie v Karibiku sečteny. „Vím, že toto turné přineslo ještě ostřejší otázky o minulosti a budoucnosti,“ řekl a dodal, že budoucnost je „na lidech, aby o ní rozhodli“.

Republika Barbados

Jako poslední získal v listopadu 2021 nezávislost na Velké Británii Barbados, který se rozhodl udělat tlustou čáru za svou koloniální minulostí a stát se republikou. Fotky a zprávy o ceremoniálu, kterého se tehdy účastnil princ Charles, obletěly celý svět. První prezidentkou se stala Sandra Masonová.

„Toto je konec příběhu o koloniálním vykořisťování mysli a těla,“ řekl tehdy agentuře Reuters profesor sir Hilary Beckles z University of the West Indies. Podle něj se tak 30. listopad loňského roku zapsal pro Barbados, Karibik i všechny postkoloniální společnosti coby historický moment.

„Lidé tohoto ostrova bojovali nejen za svobodu a spravedlnost, ale také za to, aby se vymanili z tyranie imperiální a koloniální autority,“ dodal.

Země se tak stala po Trinidadu, Guyaně a Dominice další, která rozhodla, že už v čele své země britského monarchu nechce.

Smrt Alžběty II., která si dokázala za 70 let své vlády zachovat přízeň lidí, by tak mohla situaci dále změnit. Už dlouhá léta se spekulovalo, že některé země se diskuzím o zrušení monarchie vyhýbají jen z úcty ke královně. Její nástupce zatím nedosahuje její popularity.

Zda bude mít úmrtí panovnice opravdu nějaký vliv, zatím stále zůstává otázkou.

Reklama

Doporučované