Hlavní obsah

Soud odmítl stížnost matky Navalného na průtahy ohledně vydání synova těla

Foto: Michele Ursi, Shutterstock.com

Alexej Navalnyj zemřel podle tvrzení úřadů 16. února ve vězení. Ilustrační fotografie.

Reklama

Matce Alexeje Navalného trvalo více než týden, než se domohla jeho těla. Ljudmila Navalná obvinila z nečinnosti ruský vyšetřovací výbor, soud ale obvinění při pondělním neveřejném přelíčení odmítl.

Článek

Soud v Salechardu na severu Ruska v pondělí odmítl stížnost matky zemřelého opozičního předáka Alexeje Navalného na průtahy ohledně vydání jeho těla rodině. Informovala o tom agentura TASS. Navalnyj zemřel podle tvrzení úřadů 16. února ve vězení za polárním kruhem a jeho matce trvalo více než týden, než se jeho těla domohla.

Navalného matka Ljudmila Navalná svoji stížnost podala na ruský vyšetřovací výbor, který obvinila z nečinnosti. Soud ale obvinění při dnešním neveřejném přelíčení odmítl.

Navalnyj zemřel za nevyjasněných okolností. Jeho spolupracovníci i jeho rodina připisují smrt opozičníka ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, jehož Navalnyj hlasitě kritizoval. Úřady původně otálely s vydáním těla a uváděly, že hodlají provést chemickou expertizu, která potrvá nejméně 14 dní. Panovaly i obavy, že rodina tělo nedostane vůbec nebo až po prezidentských volbách v polovině března.

Devátý den po oficiálním datu Navalného úmrtí ale jeho mluvčí informovala, že se matce podařilo tělo získat. Navalnyj byl pohřben v pátek v Moskvě. Pátečního rozloučení se zúčastnily tisíce lidí. Davy jeho příznivců přicházely i během víkendu položit květiny na jeho hrob.

Reklama

Doporučované