Hlavní obsah

Španělští poslanci schválili zákon o amnestii pro katalánské separatisty

Foto: Shutterstock.com

Katalánský lídr Carles Puigdemont se díky zákonu bude moci vrátit ze svého belgického azylu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Španělští socialisté premiéra Pedra Sáncheze prosadili v dolní komoře parlamentu zákon o amnestii pro katalánské separatisty. Sánchez jim ho slíbil výměnou za vyslovení důvěry poslanců pro další volební období.

Článek

Dolní komora španělského parlamentu ve čtvrtek schválila vládní návrh zákona o amnestii pro trestné činy spáchané v souvislosti se snahami o nezávislost Katalánska od listopadu 2011 do loňského listopadu. Zákon jde nyní do horní komory, která ho zřejmě neschválí, ale poslanci její odmítnutí pak přehlasují, informují španělská média. Podle nich by zákon měl vstoupit v platnost nejpozději koncem května.

Zákon o amnestii prosadili socialisté premiéra Pedra Sáncheze, který ho loni slíbil katalánským separatistům, díky nimž dostal v listopadu důvěru poslanců pro další volební období.

Amnestie mimo jiné zřejmě otevře dveře k návratu katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, který je od října 2017 v Belgii na útěku před španělskou justicí. Do zahraničí utekl poté, co jeho regionální vláda zorganizovala neústavní referendum o nezávislosti Katalánska.

Pro zákon o amnestii se dnes vyslovilo 178 poslanců, kromě vládních socialistů a vládní strany Sumar hlasovala pro další levicová strana Podemos či katalánští a baskičtí separatisté. Proti byla zejména pravicová Lidová strana (PP) a krajně pravicová strana Vox, celkem zákon odmítlo 172 poslanců. V Senátu, kde mají většinu lidovci, zákon zřejmě neprojde, ale senátoři mohou maximálně zdržet jeho platnost. Nejvýše po dvou měsících se totiž musí vrátit do dolní komory, která ho definitivně schválí, bude-li hlasovat jako dnes.

Poslanci o zákonu o amnestii hlasovali dnes podruhé. Koncem ledna ho odmítli, protože ho nepodpořila jedna z katalánských separatistických stran, Puigdemontova strana Junts. Dnes proto hlasovali o pozměněném návrhu.

Reklama

Doporučované