Hlavní obsah

Německo bojuje s migrací. Od začátku roku má přes 200 tisíc žádostí o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seita, Shutterstock.com

 Ilustrace.

Reklama

Více uprchlíků do Německa v minulosti proudilo jen během války v bývalé Jugoslávii v 90. letech a při velké migrační krizi v letech 2015 a 2016.

Článek

Německo zaplavuje velká uprchlická vlna. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky zaevidoval od ledna do srpna více než 204 tisíc prvotních žádostí o udělení azylu. To je o 77 procent více než za stejné období minulého roku.

Více zaregistrovaných žádostí bylo jen ve čtyřech letech, kdy Německo čelilo mimořádným vlnám uprchlíků - v první polovině 90. let během války v bývalé Jugoslávii a v období náporu migrantů z Blízkého východu v letech 2015 až 2016, upozornil na svém webu deník Die Welt.

Německo se přitom už dlouhé měsíce potýká s přeplněním ubytovacích kapacit. Zástupci některých obcí, regionů, spolkových zemí, ale i policejních odborů naléhají na vládu, aby situaci rázně řešila.

Nejvíce žadatelů o azyl ve Spolkové republice pochází ze Sýrie, v srpnu na ně připadalo více než 60 tisíc prvotních žádostí. Další v pořadí jsou uprchlíci z Afghánistánu, Turecka, Iráku a Íránu.

„Můžeme předpokládat, že v dalších měsících čísla ještě porostou, protože opravdu těžké měsíce jsou ty podzimní - září, říjen a listopad,“ řekl místopředseda policejního odborového svazu Heiko Teggatz.

Odboráři žádají po ministryni vnitra Nancy Faeserové, aby spolkovou policii nasadila na hraniční kontroly a zasadila se o přísnější a rychlejší posuzování žádostí o azyl. Levicově-liberální vláda, ve které hlavně Zelení prosazují vstřícnou politiku vůči uprchlíkům, se však k podobným krokům spíše zdráhá. Z toho těží pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která se v posledních měsících dostala na druhou příčku ve volebních průzkumech.

Nespokojenost s náporem migrantů se projevuje hlavně ve východních spolkových zemích na území bývalé NDR. Ministerský předseda Saska Michael Kretschmer z Křesťansko-demokratické unie (CDU) v nedávném rozhovoru pro stanici ARD označil migrační krizi za ještě důležitější téma, než jsou vysoké ceny elektřiny. Kritizoval spolkovou vládu, že situaci neřeší a vyzval ji, aby se zasadila o přísnější vyhošťování lidí, kteří poruší zákon, a užší spolupráci se zeměmi, odkud uprchlíci přicházejí.

Kretschmer se vyslovil se také pro zavedení policejních kontrol na hranicích s Českem a Polskem a připomněl, že takové opatření už funguje na hranicích s Rakouskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované