Hlavní obsah

Ropa českou Družbou teče, Poláci jsou na suchu

Foto: PKN Orlen

Rafinerie společnosti PKN Orlen (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Polská polostátní petrochemická společnost PKN Orlen v sobotu oznámila, že ruské dodávky ropovodem Družba stojí. Jižní větev, která zásobuje Česko, zatím problémy nehlásí.

Článek

Informaci na sociálních sítích zveřejnil ředitel Orlenu Daniel Obajtek. Důvod neuvedl.

Obajtek zároveň ujistil, že je společnost PKN Orlen na takovou situaci připravena a je schopna zásobovat své rafinerie dodávkami ropy po moři.

Ropu teď Polsko dováží ze Severního moře, západní Afriky, Středomoří a také z Perského a Mexického zálivu.

Po začátku ruské invaze proti Ukrajině šéf Orlenu Obajtek společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckim oznámili, že se Polsko do konce roku 2022 zbaví závislosti na ruské ropě.

Ještě letos ale PKN Orlen ruské dodávky využíval k zajištění asi desetiny své poptávky. Šlo o ropu z ropovodu Družba, které se i kvůli potřebám Slovenska, Maďarska a Česka zatím netýkají protiruské sankce. S ruskou společností Tatněfť má Orlen dohodu až do roku 2024.

Dovozu ropy z Ruska tankery se Orlen vzdal ještě před unijním embargem. Ještě v roce 2015 zpracovávaly rafinerie Orlenu téměř výlučně ruskou ropu.

Dovoz ruské ropy ropovodem Družba už na konci loňského roku zastavilo Německo. Ruské dodávky by mu měla částečně kompenzovat ropa z Kazachstánu.

Ropovod Družba vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky. Dodávky ropy jižní větví byly vyňaty z unijních sankcí.

Do Česka přeprava ropy ropovodem Družba probíhá podle plánu standardním způsobem, řekla ČTK mluvčí společnosti MERO Barbora Putzová.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření společnosti MERO

Reklama

Související témata:

Doporučované