Hlavní obsah

Těhotnou Íránku odsoudili k smrti. Zapálila portrét Chomejního

Foto: Profimedia.cz

Mahsá Amíníová, která zemřela po zadržení mravnostní policií, se stala symbolem protestů. Mural s její podobiznou zdobí i irský Dublin.

Reklama

Mladou kurdskou ženu drželi měsíc na samotce. Když se pohybovala po věznici, vždy ji doprovázeli dva dozorci, aby jí zabránili s někým promluvit. Byla zesláblá a měla velký strach, jak uvedla jedna z jejích spoluvězeňkyň.

Článek

Mladou Kurdku Šahlu Abdíovou zatkli členové íránských bezpečnostních složek v polovině října. Nyní ji soud poslal na smrt a bezprostředně jí hrozí poprava, informoval server IranWire.

Žena, které je něco málo přes dvacet let, byla zatčena ve městě Orumíje na severozápadě země. Uprostřed protestů vyvolaných násilnou smrtí Mahsy Amíníové se provinila tím, že zapálila portrét ajatolláha Rúholláha Chomejního.

Spoluvězenkyně Abdíové vypověděla, že žena byla držena měsíc v tamní věznici, poté ji bezpečnostní složky někam převezly. Někteří vězni se domnívají, že do vězení v Tabrízu, podle dalších do detenčního centra ministerstva tajných služeb.

Byla ve čtvrtém měsíci

„Když jsem ji viděla, vypadala velmi mladě, ale byla velmi slabá. Zjistila jsem, že byla ve čtvrtém měsíci,“ řekla spoluvězenkyně. Podle jiné bylo mladé ženě 21, nebo 22 let.

Abdíovou drželi na samotce a vždy ji doprovázeli dva dozorci, aby nemohla s nikým promluvit. „Byla v šoku. Bylo vidět, že se dlouho nemohla osprchovat, měla špinavé vlasy. Byla vystrašená,“ řekla další vězenkyně s tím, že nebylo jasné, čeho se Abdíová bála.

Podmínky ve vězení byly velice těžké. I když byly ženy nemocné třeba dva měsíce, nedostaly jediný lék.

Podle neziskové organizace Hengaw, sídlící v Norsku, není Abdíová jedinou těhotnou a odsouzenou ženou zatčenou v rámci současné vlny protirežimních protestů. 18. ledna zadržely režimní síly v Mahábádu Zahr Nabízadehovou, která byla v šestém měsíci těhotenství. Při zatýkání ji ale člen bezpečnostních složek kopl do břicha a ona potratila. I ji odsoudil režimní soud k smrti, nyní je ve vězení a čeká na popravu.

Nejvíce popravených na počet obyvatel

Celkově už íránské bezpečnostní složky při protestech od půlky září zabily okolo pěti stovek lidí a 18 tisíc dalších zadržely.

Íránské milice míří na teroristický seznam

Europoslanci tento týden hlasovali o rezoluci, která žádá o zařazení Íránských revolučních gard, hlavní opory režimu ajatolláhů, na seznam teroristických organizací.

Seznam Zprávy oslovily k tomuto případu i íránskou ambasádu, zda může informaci potvrdit. Diplomaté Islámské republiky ale na tweet nereagovali.

V popravách na počet obyvatel drží Írán nelichotivé první místo na světě. Jen v roce 2021 popravil nejméně 333 lidí, což bylo o čtvrtinu více než v roce předchozím. Při pohledu na tehdejší statistiku se zdálo, že íránský režim už ustupuje od barbarské praktiky veřejných poprav. To se ale loni změnilo, když nechal veřejně oběsit Madžída Rezu Rahnavarda za napadení dvou milicionářů z jednotek Basídž.

Reklama

Doporučované