Hlavní obsah

Turecko blokuje minolovky pro Ukrajinu. Odvolává se na mezinárodní právo

Foto: Shutterstock.com

Minolovka vyhledává a ničí miny. Ilustrační fotografie.

Reklama

Turecko dnes odmítlo povolit dvěma britským minolovkám proplout úžinami Bospor a Dardanely. Snaží se tím údajně zabránit možné eskalaci konfliktu v Černém moři. Lodě měly pomoci Ukrajině v boji proti ruské agresi.

Článek

Turecko nepovolí dvěma britským minolovkám, které měly pomoci Ukrajině, proplout přes úžiny Bospor a Dardanely do Černého moře, informovala agentura Reuters. Podle Ankary by povolení znamenalo porušení mezinárodní domluvy týkající se dopravy mezi úžinami během války.

Turecko odkazuje na Konvenci z Montreux z roku 1936, kterou aktivovalo již na začátku ruské agrese na Ukrajinu v roce 2022. Jedná se o mezinárodní dohodu, která upravuje podmínky proplouvání válečných lodí úžinami Bospor a Dardanely.

O poskytnutí minolovek k posílení ukrajinské námořní síly v boji proti Rusku Velká Británie informovala již minulý měsíc, Turecko ale nyní jejich dopravu zablokovalo. Postoj Ankary se patrně nezmění ani v budoucnu, dokud bude probíhat konflikt mezi Ukrajinou a Ruskou federací.

Dohoda je uplatňována nestranně a důkladně, míní Turecko, jehož cílem je prý zabránit možné eskalaci konfliktu v oblasti Černého moře. Ankara se v současnosti snaží udržovat diplomatické styky jak s Kyjevem, tak s Moskvou.

Reklama

Související témata:

Doporučované