Hlavní obsah

USA lákají pozornost čínské armády. Do regionu vyslaly nejmodernější loď

Foto: Profimedia.cz

Americká moderní válečná loď USS Zumwalt.

Reklama

Válečná loď USS Zumwalt je schopna nést hypersonické rakety. Přítomnost této moderní lodi ve východní Asii podle amerických médií zcela jistě zavdá Číně důvod přemýšlet o další strategii.

Článek

Americké námořnictvo vypravilo do východní Asie nejmodernější válečnou loď, kterou má ve svém arzenálu. Podle CNN jde o misi, která může připravit půdu pro případné rozmístění amerických hypersonických raket v regionu.

„Konstrukce trupu lodi umožnila zavést celou řadu pokrokových technologií. Loď je pro nepřátele na moři hůře objevitelná,“ uvedlo námořnictvo.

Válečná loď, která se jmenuje USS Zumwalt, je součástí třídy víceúčelových torpédoborců, které jsou schopny nést řízené hypersonické střely. Podle námořnictva přítomnost lodi „zajistí, že se potenciální protivníci v regionu budou potýkat s vyšší bojovou úrovní“.

V Tichomoří je jedním z těchto protivníků samozřejmě Čína. A loď Zumwalt jistě pozornost Pekingu upoutá.

„Přítomnost válečné lodi s maskovací technologií přitáhne ze strany Číny velký zájem, zejména pokud bude Zumwalt vybaven hypersonickými zbraněmi,“ řekl analytik Carl Schuster, bývalý kapitán amerického námořnictva.

Z Číny

Na sociálních sítích od víkendu kolují fámy o sesazení Si Ťin-pchinga. Spekulace o převratu žijí vlastním životem a dostaly se i do českého prostoru. Podle odborníků však prezident sedí možná tak v izolaci po návratu ze zahraničí.

Válečná loď Zumwalt na délku měří 185 metrů a váží bezmála 16 tisíc tun. To z ní činí „největší bojové plavidlo na světě“, podle CNN je i jedním z technologicky nejvyspělejších.

Pro srovnání, hmotnost největší válečné lodi Číny, které se přezdívá Typ 055, se pohybuje mezi 12 a 13 tisíci tun. Podle amerického námořnictva se Zumwalt může pochlubit řadou inovací, z nichž nejvýraznější je jeho maskovací technologie.

Americké námořnictvo bude mít pouze tři lodě třídy Zumwalt, dalšími jsou USS Michael Mansoor a USS Lyndon B. Johnson, které se teprve do provozu dostanou. Všechny tři jednotky mají v roce 2025 nést nejméně 12 hypersonických zbraní.

CNN poznamenala, že Čínská lidová osvobozenecká armáda se sice té americké nemůže vyrovnat velikostí lodí ani výzbrojí, ale má na své straně kvantitu.

Čína má již dnes k dispozici šest aktivních lodí Typu 055. Navíc se očekává, že v rámci rozsáhlého programu výstavby lodí, díky němuž čínská námořní flotila předstihla USA a stala se největší na světě, přibudou další.

Srpnová zpráva amerického Námořního institutu uvádí, že loď Zumwalt bude v příštím roce modernizována tak, aby mohla být vybavena systémem C-HGB, který využívá raketový motor k odpalování střel hypersonickou rychlostí. To je rychlost pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku. Střely můžou podle Výzkumné služby Kongresu dosahovat až rychlosti 20 921 kilometrů za hodinu.

Mluvčí 7. flotily amerického námořnictva uvedl, že loď Zumwalt minulý týden zavítala na Guam a v pondělí dorazila do Japonska. Podle prohlášení námořnictva byla válečná loď přidělena k 15. eskadře torpédoborců. Ta je největší mimo území Spojených států a působí na námořní základně Jokosuka nedaleko Tokia.

Přestože se přesuny válečných lodí obvykle označují jako „nasazení“, námořnictvo tento termín pro současnou přítomnost Zumwaltu v Tichomoří nepoužilo, zdůraznil jeden z představitelů námořnictva.

Analytik Schuster označil přesun Zumwaltu za „spíše politický než vojenský“, a to alespoň do té doby, než námořnictvo dostane na palubu hypersonické zbraně. „Námořnictvo má problém najít těmto v současnosti slabě vyzbrojeným lodím poslání,“ řekl. Přesto to podle něj dá čínskému námořnictvu důvod k přemýšlení.

Co jsou hypersonické zbraně?

Co si představit pod termínem hypersonická zbraň? Jaké státy jimi disponují? A proč se je Rusko rozhodlo použít, pokud je skutečně použilo? Nejen na tyto otázky se Seznam Zprávy s pomocí odborníků pokoušely přinést odpovědi.

„Termín hypersonické zbraně se vztahuje k rychlosti. Hypersonická zbraň je schopná letu rychlostí více než Mach 5, což je pětkrát rychlost zvuku. Co je ale velmi důležité, nejde jen o rychlost,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy výzkumný pracovník Institutu politologických studií FSV UK Michal Smetana. Více čtěte zde:

Třída torpédoborců Zumwalt byla pro americké námořnictvo kontroverzním a nákladným programem. Podle zprávy Úřadu pro vládní odpovědnost (GAO) pro Kongres z roku 2018 se cena každé ze tří lodí této třídy pohybuje kolem 8 miliard dolarů (přes 200 miliard korun).

Nasazení tohoto typu lodí do výzbroje obvykle trvá. Loď Zumwalt byla uvedena do provozu v roce 2016, ale trvalo čtyři roky, než ji námořnictvo od stavitele General Dynamics kompletně převzalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované