Hlavní obsah

V Německu kvůli stávce stojí hromadná doprava. Sasko čeká problémy do neděle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kavun Halyna, Shutterstock.com

Turisté dnes v Berlíně musí počítat s omezením v dopravě. Ilustrační fotografie

Reklama

V celém Německu s výjimkou Bavorska a Sárska se v pátek zastavila městská s regionální doprava. V Berlíně protest potrvá do 14 hodin, v Drážďanech ale musí cestující s výpadky autobusů a tramvají počítat až do nedělního rána.

Článek

Městská a regionální doprava se dnes v celém Německu s výjimkou Bavorska a Sárska zastavila, zaměstnanci sdružení v odborech Verdi se tak snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Požadavky odborářů se ale v jednotlivých regionech liší.

Stávka, která se netýká železnice, ochromila autobusovou a tramvajovou dopravu také v Sasku, které sousedí s Českem. Ke stávkujícím pracovníkům se připojili klimatičtí aktivisté z hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Cestující se potýkali s problémy v Sasku po celý tento týden, doposud byly ale z velké části omezeny na regionální spoje. To se změnilo ve čtvrtek a především dnes, kdy se stávka naplno rozšířila i na městské dopravní podniky. Drážďanský dopravní podnik DVB varoval cestující, že s výpadky autobusů a tramvají musí počítat až do nedělního rána.

Autobusy, tramvaje a metro dnes stojí také v Berlíně, kde zaměstnanci dopravního podniku BVG stávkovali již v pondělí a ve čtvrtek. Dnešní protest v hlavním městě potrvá do 14:00, ale i poté je nutné počítat s komplikacemi. „Po skončení stávky bude trvat asi tři hodiny, než se doprava opět rozhýbe,“ uvedl podnik BVG. Berlínskou dopravu po skončení stávky mohou narušit pokračující protesty v sousedním Braniborsku, neboť některé linky mezi metropolí a Braniborskem jezdit nebudou.

S odstavenou městskou dopravou se potýkají také obyvatelé Severního Porýní-Vestfálska, které je nejlidnatější německou spolkovou zemí. Doprava stojí i na severu Německa, mimo jiné na Rujáně, v Rostocku, Hamburku, Brémách nebo Hannoveru.

Dnešek je v Německu vyvrcholením stávkového týdne, během kterého protesty až na výjimky zasáhly celou zemi. Ušetřeno stejně jako při podobné stávce na počátku února zůstalo Bavorsko, protože zde kolektivní smlouvy platí až do konce letošního roku, městská a regionální doprava jezdí bez narušení také v Sársku na jihozápadě Německa.

Reklama

Doporučované