Hlavní obsah
Online

Zbraně, munice i drony. Biden pošle Ukrajině pomoc v hodnotě 18 miliard

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Biden s odkazem na obávanou rozsáhlou ruskou ofenzivu na Donbasu, která nyní zřejmě začíná, hovořil o kritické příležitosti, která bude zásadní pro další fázi války.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější události s datem 21. dubna

  • Spojené státy poskytnou Ukrajině na obranu před ruskou agresí další balík vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (cca 18 miliard Kč). Oznámil to americký prezident Joe Biden. Pomoc, která je podle něj určena pro "frontové linie svobody", zahrnuje munici, dělostřelecké zbraně či taktické drony.
  • Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek nařídil ruské armádě, aby zrušila plánovaný na útok na továrnu Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu. Putin hodlá pokračovat v blokádě areálu.
  • Rusko se rozhodlo pro blokádu Azovstalu, protože ho nemůže dobýt silou, reagoval poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podle agentury Reuters.
  • Rusko nařídilo uzavření konzulátů Litvy, Lotyšska a Estonska v reakci na uzavření ruských konzulárních úřadů v těchto třech pobaltských zemích.
  • Ruské jednotky budou maximálně kruté, jen aby dosáhly i co nejmenšího vítězství. Prohlásil to ve středu pozdě večer ve videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Válečnou situaci jsme sledovali online i ve středu

  • Šéf Pentagonu se v úterý sejde se svými protějšky na základně Ramstein v Německu

    Americký ministr obrany Lloyd Austin se v úterý sejde s některými svými protějšky na americké letecké základně Ramstein v Německu a bude s nimi diskutovat mimo jiné o dalších dodávkách zbraní Ukrajině. Dnes to oznámil mluvčí Pentagonu John Kirby, neupřesnil však, jaké konkrétní země se schůzky zúčastní. Poznamenal nicméně, že se bude jednat „nejen o státy NATO“.

    Ministři obrany budou podle Kirbyho jednat o nejnovějším vývoji bojů na Ukrajině, o podpoře „obranně-průmyslové základny“ a o „dlouhodobějším a širším pohledu na obranné potřeby Ukrajiny do budoucna“. Přesný výčet účastníků Pentagon podle mluvčího zveřejní později.

  • Ruská celní správa se rozhodla pozastavit zveřejňování údajů o dovozu a vývozu

    Ruská celní správa se rozhodla dočasně pozastavit zveřejňování údajů o dovozu a vývozu, aby vyloučila „chyby a spekulace“. Uvedl to dnes šéf úřadu. Krok značně ztíží posouzení dopadu rozsáhlých západních sankcí uvalených na Rusko od 24. února, kdy země napadla Ukrajinu, napsala agentura Reuters.

    „Federální celní správa nezveřejní statistiku o dovozu a vývozu,“ citovala ruská agentura Interfax šéfa úřadu Vladimira Bulavina. „Toto rozhodnutí podporuji. Myslím, že je oprávněné, aby se předešlo nesprávným odhadům, spekulacím a nesrovnalostem ohledně dovozu. Jde o dočasné opatření,“ dodal Bulavin,

    Celní správa dříve zveřejňovala data o importu a exportu nejdůležitějších výrobků v prvních deseti dnech každého měsíce. „Údaje, které vás zajímají, nejsou k dnešnímu dni k dispozici,“ sdělil dnes úřad agentuře Reuters, která požádala o komentář ohledně zpoždění statistiky. Naposledy ruská celní správa zveřejnila v březnu údaje za leden.

  • Kyjev připustil ztrátu čtyř desítek vesnic v Donbasu

    Ruské jednotky dnes obsadily 42 obcí v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ale bránící se ukrajinské síly je mohou zase dobýt zpět, uvedla dnes v televizi poradkyně šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. V Donbasu na východě napadené země zahájilo Rusko tento týden novou rozsáhlou ofenzívu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo před 57 dny.

    „Na seznamu okupovaných míst přibylo 42 vsí. Stalo se tak na úkor Doněcké oblasti. To se stalo dnes. Možná je naše síly zítra osvobodí,“ prohlásila Olena Symonenková podle agentury Reuters.

    „Za 57 dnů války jsme osvobodili okolo 1000 obcí, které okupovalo Rusko. Ale množství okupovaných měst a obcí je mnohem vyšší,“ upozornil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle listu RBK-Ukrajina.

  • Putinovo tvrzení, že Rusko „osvobodilo“ Mariupol, je dezinformace, tvrdí USA

    Představitelé USA odmítli jako „dezinformaci“ tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho síly „osvobodily“ přístavní město Mariupol, píše agentura Reuters.

    „Máme informace, že ukrajinské síly i nadále drží své pozice a máme všechny důvody se domnívat, že vystoupení prezidenta Putina a jeho ministra obrany pro média, které jsme viděli v posledních hodinách, je jen další dezinformací z jejich otřepané příručky,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.

  • BBC: Rus dostal od moskevské policie pokutu za modro-žluté tenisky

    S pokutou 10 000 rublů (asi 2800 Kč) vyvázl čtyřicetiletý Moskvan, kterého policie zadržela za „nepovolenou demonstraci“. Dopustit se jí měl tím, že na sobě měl modro-žluté tenisky, tedy obuv v ukrajinských barvách. O kuriózním případu ještě z počátku března informoval Moskvanův advokát Ilja Utkin.

    Policisté tvrdí, že zadržený vykřikoval hesla, ale on sám říká, že šel nakupovat do obchodního domu CUM, kde jej zadrželi, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

    Utkin řekl serveru The Insider, že policisté shledali tenisky jeho klienta „prostředkem agitace“ a obvinili jej z přestupku „porušení pravidel konání demonstrace“. Soud mu pak uložil pokutu, proti které se míní odvolat.

  • Pořadatelům Wimbledonu hrozí běloruský tenisový svaz žalobou

    Pořadatelé Wimbledonu byli varováni, že by mohli čelit právním krokům ze strany Běloruské tenisové federace (BTF) poté, co je obvinila z nezákonného jednání, když zakázali ruským a běloruským hráčům účast na letošním turnaji.

    BTF uvedla, že konzultuje právní kroky, aby „chránila“ své hvězdy, včetně dvojnásobné grandslamové šampionky Victorie Azarenkové a světové čtyřky Aryny Sabalenkové.

    „Běloruská tenisová federace kategoricky odsuzuje rozhodnutí organizátorů Wimbledonu suspendovat běloruské a ruské tenisty,“ uvedla BTF. „Během historie tenisu docházelo ve světě k ozbrojeným konfliktům – v Íránu, Afghánistánu, Sýrii, Jugoslávii a dalších zemích – ale dosud nikdy pořadatelé turnaje nevyloučili sportovce ze Spojených států, Velké Británie a dalších zemí,“ dodala federace.

  • Stovky lidí v centru Prahy připomněly dětské oběti ruské invaze proti Ukrajině

    Několik stovek lidí převážně ukrajinské národnosti dnes na Václavském náměstí v Praze připomnělo dětské oběti ruské invaze proti Ukrajině. Na setkání svolaném bělorusko-ukrajinskou komunitou k pomníku sv. Václava přítomní, mezi nimiž převažovaly matky s dětmi, zapalovali svíčky jako připomínku mrtvých. Mnozí z nich měli žluto-modré ukrajinské vlajky a v davu byla na transparentech hesla jako například „Krev ukrajinských dětí zůstane na rukách ruských vojáků“ a fotografie zničených měst.

    Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva tento týden oznámil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynuly už více než 2 tisíce civilistů, dalších více než 2 800 bylo zraněno. Mezi oběťmi je nejméně 207 dětí. Skutečný počet obětí však je zřejmě mnohem vyšší.

    Organizátor akce Leša Franc upozornil na Bělorusy, kteří demonstrují proti režimu Alexandra Lukašenka, i Rusy, protestující proti válce. „Podobné akce, jako je ta naše, se dnes konají také ve Lvově, Kyjevě, Varšavě nebo Torontu,“ řekl Franc.

  • Situace v Mariupolu se blíží katastrofě, říká šéf obléhané ocelárny

    „Když začala válka, měli jsme v protileteckých krytech a prostorách závodu docela dobré zásoby jídla a vody, takže civilisté to na nějakou dobu mohli používat a v podstatě z toho přežít. Bohužel všechny věci mají tendenci docházet, zejména jídlo a věci denní potřeby. Myslím, že teď se situace tam blíží katastrofě,“ řekl stanici CNN generální ředitel závodu Metinvest Holding Jurij Ryženkov.

    Ryženkov také řekl, že původně měl závod dostatek zásob na dva až tři týdny, jenže blokáda již trvá téměř osm týdnů. „Snad ještě žijí, snad jsou v pořádku a snad se dostanou ven a my jim budeme moci poskytnout veškerý potřebný komfort,“ řekl o zaměstaních továrny.

  • Rusko v odvetě zakázalo vstup do země viceprezidentce USA a Zuckerbergovi

    Zakladatel a šéf společnosti Meta (dříve Facebook) Mark Zuckerberg, americká viceprezidentka Kamala Harrisová, její manžel a ještě dalších 26 Američanů se dostalo na „černou listinu“ lidí, kterým ruské ministerstvo zahraničí zakázalo vstup do Ruska. Informovala o tom dnes ruská média. Jde o odvetu Moskvy za dříve uvalené americké sankce na ruské představitele v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

    „V odvetě za ustavičně se rozšiřující protiruské sankce, které administrativa Joea Bidena uvaluje na stále větší počet ruských občanů, a to jak státních představitelů a jejich příbuzných, tak zástupců podnikatelských, vědeckých a kulturních kruhů, se na seznam přidává 29 Američanů z řad vedoucích představitelů, podnikatelů, expertů a novinářů, podílejících se na vytváření protiruské agendy,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

    Uvedeným osobám, mezi kterými jsou mimo jiné šéf Bank of America, náměstkyně ministra obrany, mluvčí ministerstev obrany a zahraničí či manželka šéfa americké diplomacie, se zakazuje vstup do Ruska „na neurčito“.

  • Rusko je „stále v pozici, kdy může vyhrát“, říkají západní představitelé

    Západní představitelé uvedli, že ruský prezident Vladimir Putin může na Ukrajině stále vyhrát, přestože selhal ve svých předválečných cílech, píše agentura Reuters.

    Putin je „stále v pozici, kdy může vyhrát“, řekl jeden z představitelů a dodal, že úspěchem Ruska může být upevnění ruské kontroly nad Donbasem a vytvoření pozemního mostu s Krymem. Podle toho, co zdroj agentury označil za nejhorší scénář, by ruské síly mohly zahájit obnovený útok na Kyjev, píše The Guardian.

  • V Mariupolu se i přes Putinův rozkaz dál bojuje, tvrdí poradce starosty

    Ruské síly právě bombardují a ostřelují ocelárny Azovstal, které představují baštu ukrajinských sil ve strategicky důležitém přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Ve městě se bojuje i o tramvajové depo, které je dosti vzdálené od oceláren, uvedl dnes poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na sociální síti Telegram.

    O dalších pokusech ruských jednotek dobýt námořní přístav a ocelárny v Mariupolu se zmiňuje i večerní hlášení ukrajinského generálního štábu o situaci na bojišti.

    Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přitom dnes řekl prezidentovi Vladimiru Putinovi, že ruské síly mají Mariupol pod kontrolou a zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal. „Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný,“ řekl Putin šéfovi resortu obrany během setkání v Kremlu.

  • Druhý mrtvý oligarcha za pár dní. Oba zemřeli i s rodinami

    Během několika dní zemřel už druhý ruský miliardář dříve spojený s tamním energetickým průmyslem. Španělsko šokoval nález těl bývalého manažera plynárenského gigantu Novatek Sergeje Protosenji a jeho ženy a dcery.

  • Zelenskyj: 120 tisícům civilistů nebylo umožněno opustit Mariupol

    Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je asi 120 tisíc civilistů nadále uvězněno v obleženém Mariupolu.

    V reakci na vyjádření ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, že ruské síly ovládají většinu Mariupolu, Zelenskyj řekl, že Rusko kontroluje většinu přístavního města, ale že ukrajinské jednotky zůstávají v jedné jeho části.

    Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko řekl, že asi 200 lidí stále čeká na evakuaci z města, ale do dnešního odpoledne nepřijely žádné autobusy. Malý konvoj autobusů ve středu evakuoval lidi z Mariupolu a nyní mířil do města Záporoží, řekl starosta.

  • Itálie uzavřela dohody o plynu v Angole a Kongu, aby přerušila vazby na Rusko

    Itálie uzavřela nové dohody o zvýšení dovozu zemního plynu z Angoly a Konga, napsala dnes agentura Bloomberg. Vláda Maria Draghiho se snaží snížit energetickou závislost na Rusku. Řím nedávno obdobné dohody uzavřel s Alžírskem a Egyptem.

    Evropské země se kvůli invazi Ruska na Ukrajinu snaží zajistit si alternativní zdroje. Afrika je pro Itálii atraktivní možností, neboť italský energetický gigant Eni na tomto kontinentě působí ve více než desítce zemí. Italští vyjednávači by nyní mohli pokračovat do Mosambiku.

  • Černochová v Pentagonu potvrdila záměr Česka uzavřít s USA obranou dohodu

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu oficiálně potvrdila záměr České republiky uzavřít se Spojeným státy obranou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement).

    Svému protějšku Lloydu Austinovi to řekla na začátku jejich dnešního jednání v Pentagonu. Chce s ním jednat také o otázce nákupu dalších vojenských vrtulníků Bell, stíhacích letadel a o budoucnosti těžké brigády české armády.

    Ministryně také upozornila, že Česko je připraveno poslat na Ukrajinu další vojenský materiál. Černochová do USA přiletěla dnes v noci, v zemi bude do pondělí.

  • Španělsko na Ukrajinu poslalo 200 tun munice a vojenského materiálu

    Španělsko poslalo na Ukrajinu novou dávku 200 tun vojenského materiálu, a to včetně těžkých transportních vozidel a munice, řekl dnes při návštěvě Kyjeva předseda vlády země Pedro Sánchez.

    Sánchez na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou řekl, že jde dosud o největší zásilku vojenského materiálu mířící ze Španělska na Ukrajinu.

    Loď španělského námořnictva s nákladem ve čtvrtek odplula směr Polsko. Loď má na palubě 30 nákladních aut, několik speciálních těžkých transportních vozidel a 10 malých vozidel naložených vojenským materiálem. Sánchez také řekl, že Španělsko požádá Mezinárodní trestní soud, aby prošetřil údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině.

  • Podle Bidena „je sporné“, zda Rusko ovládá Mariupol

    „Je otázkou, zda Rusko skutečně ovládá Mariupol. Zatím neexistuje žádný důkaz, že Mariupol zcela padl,“ uvedl americký prezident Joe Biden. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ohlásil vítězství v Mariupolu a prohlásil město za „osvobozené“ po téměř dvou měsících obléhání, přestože v místní ocelárně jsou nadále stovky ukrajinských obránců, uvádí The Guardian.

  • Ukrajinský ministr zahraničí navštívil své krajany v Bulharsku

    „Dnes jsem se v Sofii setkal s ukrajinskými ženami a dětmi, které našly útočiště v Bulharsku. Jsem vděčný bulharské vládě a lidu za jejich pohostinnost a podporu. Nevyprovokovaná válka Ruska musí být zastavena, aby se všichni Ukrajinci mohli vrátit domů a žít v míru,“ uvedl Dmytro Kuleba na Twitteru.

  • USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 800 milionů dolarů

    Spojené státy poskytnou Ukrajině na obranu před ruskou agresí další balík vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (cca 18 miliard Kč). Oznámil to dnes americký prezident Joe Biden. Pomoc, která je podle slov šéfa Bílého domu určena pro „frontové linie svobody“, zahrnuje munici, dělostřelecké zbraně či taktické drony. Předchozí pomoc ve stejné výši přislíbily USA Ukrajině minulý týden.

  • USA poskytnou Ukrajině dalších 500 milionů dolarů na chod vlády

    Spojené státy poskytnou Ukrajině další přímou pomoc ve výši 500 milionů dolarů (asi 11 miliard korun) na nezbytné vládní operace. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí. Částka podle něj představuje pomoc nad rámec 500 milionů dolarů, které administrativa amerického prezidenta Joea Bidena na tyto účely vyhradila už v březnu.

    Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes navštívil Bílý dům a setkal se s Bidenem, píše agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného vysoce postaveného představitele americké vlády.

    Oficiálně pomoc na chod ukrajinské vlády americká ministryně financí Janet Yellenová oznámí při setkání se Šmyhalem a ukrajinským ministrem financí Serhijem Marčenkem, uvedl její úřad.

Reklama

Hlavní zprávy