Hlavní obsah

Zelenskyj zakázal jednat s Putinem. Však změní názor, reaguje Kreml

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Kyjev a Moskva už několik měsíců o příměří na Ukrajině oficiálně nejednají. Ilustrační obrázek.

Reklama

Už po oficiálním vyhlášení anexe čtyř ukrajinských území ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že je připravený jednat jen s jiným ruským prezidentem. Teď to stvrdilo jeho nařízení.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý podepsal nařízení, které znemožňuje diplomatická jednání ukrajinských představitelů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zelenskyj svůj záměr ohlásil už krátce poté, co Putin v pátek oznámil připojení čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů k Rusku a podepsal s jejich proruskými vůdci příslušné smlouvy.

V novém Zelenského nařízení stojí, že dokument reaguje právě na tento pokus o anexi ukrajinského území. Připojení obsazených ukrajinských území k Rusku schválil mezitím i ruský parlament, v pondělí Státní duma, v úterý Senát.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na Zelenského nařízení sdělil, že Moskva vyčká na změnu postoje Kyjeva. „Budeme čekat buď na změnu postoje současného ukrajinského prezidenta, nebo vyčkáme až na příštího ukrajinského prezidenta, který změní tuto pozici v zájmu ukrajinského lidu,“ řekl podle agentury TASS Peskov.

Kyjev a Moskva už několik měsíců o příměří na Ukrajině oficiálně nejednají. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v září řekl, že Rusko se k jednání nestaví odmítavě, Peskov ale krátce na to uvedl, že podle Kremlu nemají mírové rozhovory valné vyhlídky. Kyjev uvádí, že rozhovory jako takové nezavrhuje, odmítá ale jednání založená na ruských ultimátech.

Reklama

Doporučované