Hlavní obsah

Zákaz cyklistů v centru Prahy nevydržel ani dva týdny. Soud ho zrušil

Soud zrušil zákaz cyklistů v centru Prahy.

Reklama

Městský soud v Praze zrušil opatření Prahy 1 omezující pohyb cyklistů v pěších zónách v centru metropole. Značky ale na ulicích zatím stále zůstávají.

Článek

Informaci ČT24 potvrdila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková i zástupce sdružení Auto*Mat Vratislav Filler.

Rozsudek je pravomocný, je možné proti němu podat kasační stížnost. Praha 1 to zvažuje.

Vznikla tak zajímavá situace. Soud sice zákaz zrušil, ale značky (ať už vodorovné či svislé) v centru Prahy stále jsou. „Pokud značky někde jsou, tak platí. Ale v této situaci nejspíš strážníci cyklisty kontrolovat a pokutovat nebudou,“ uvedla k tomu mluvčí Prahy 1 Blažková.

Reportáž Janka Rubeše.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka

Městskou část u soudu žalovalo sdružení Auto*Mat a další dva žalobci. Úřad se podle nich dostatečně nevypořádal s připomínkami, které při projednání k opatření dorazily. Omezení kol mezi 10:00 a 17:00 se týká zejména oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí.

Dopravní značky se v centru města objevily 10. července. Radnice Prahy 1 opatření zdůvodňovala tím, že cyklisté v pěších zónách ohrožují chodce. Rozsudek, který zákaz ruší, soud vydal v pondělí. Zákaz tak trval necelé dva týdny.

Protest cyklistů proti zákazu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

„Rozhodnutí soudu vítáme. Jsme zároveň do budoucna s Prahou 1 ochotni hledat kompromisy. Například že na Můstku by byla omezená rychlost nebo třeba u Staroměstské radnice, kde je zákaz adekvátní, by mohl platit dál,“ říká za Auto*Mat Vratislav Filler.

Reklama

Doporučované