Hlavní obsah

Zakažme demonstrace na Malostranském náměstí, navrhuje poslanec ANO kvůli házení lahví po Babišovi

Část červencové demonstrace, kvůli které chtějí poslanci ANO posílit bezpečnost v okolí Sněmovny.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Sněmovní bezpečnostní výbor ve čtvrtek projednával okolnosti demonstrace, která se před Poslaneckou sněmovnou konala 11. července v souvislosti s hlasováním o vyslovení důvěry druhé vládě Andreje Babiše (ANO).

Článek

Některým poslancům se nelíbilo, že policie vůči zhruba 250 protestujícím lidem nijak nezasáhla.

„Opatření podle poslanců z našeho klubu nebylo účinné. Sněmovní ulice je vyjmenována mezi místy, kde se nesmí shromažďovat osoby. Situace tak podle nás nebyla zvládnuta,“ řekl před kolegy z výboru poslanec hnutí ANO Jiří Mašek.

„Situace se může opakovat. Dávám návrh, jestli by se neměl zvážit napříč poslaneckými kluby perimetr. Například 500 metrů kolem Sněmovny, kde by se demonstrace nesměly konat,“ nadnesl.

Poté ale svůj návrh zmírnil. Stačilo by mu, kdyby se nesmělo demonstrovat na Malostranském náměstí.

Policisté měli v červenci zasáhnout i podle poslankyně Jany Černochové z ODS. „Že se policie odvolává na základě přiměřenosti? To, co se tady dělo, bylo nepřiměřené. A to jsem opoziční poslanec. Nikdo se neptal, zda jsme se cítili omezeně. Kdyby se mě někdo zeptal, tak mu řeknu, že ano. Nemohla jsem ani odejít k autu,“ rozohnila se na výboru zástupkyně ODS.

Noční pokračování demonstrace při hlasování o důvěře vlády.Video: Barbora Kalátová

Poslanci se poté přeli o to, zda nese větší vinu za shromáždění před Sněmovnou zástupce magistrátu, nebo policie. Demonstranti se do ulice Thunovská a Sněmovní přemístili z předem nahlášené akce, která probíhala na Malostranském náměstí. Během demonstrace vyšel před Sněmovnu premiér Andrej Babiš, po němž demonstrující hodili PET lahve.

Bývalý ministr vnitra a současný poslanec Milan Chovanec (ČSSD) vášně na výboru mírnil a policie se zastával: „Kdyby tady byl zásah těžkooděnců, veřejnost by to brala těžce,“ uvedl.

Poslancům vadil fakt, že na zasedání výboru nedorazil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a kritizovali i údajně neúplné informace z magistrátu. Projednávání bodu tak bylo přerušeno. Na příští schůzi by měl dorazit Hamáček a zároveň některý vyšší magistrátní úředník.

Reklama

Doporučované