Hlavní obsah

Pět základních otázek: Může Marie Benešová pomoci Babišovi s Čapím hnízdem?

Jana Kněžínka nahradí na Ministerstvu spravedlnosti Marie Benešová. Co na to říkají politici?Video: Seznam

 

Reklama

Nová ministryně může navrhnout výměnu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Přímo ale do kauzy zasáhnout nesmí.

Článek

Mění se třetí ministr vlády Andreje Babiše – a tahle změna je zatím nejpřekvapivější. O možném odchodu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka se nahlas mluvilo v posledních týdnech, a přece byla jeho rezignace nenadálá.

Kněžínek ve čtvrtek rozeslal prohlášení, že dobrovolně z vlády odchází.

Vzhledem k tomu, že vcelku překvapivá rezignace přišla na veřejnost jediný den poté, co policie ukončila vyšetřování dotačního podvodu, v němž je obviněn premiér, a navrhla ho obžalovat, je namístě řada otázek, zda a jak obě věci souvisejí. A jak může případ ovlivnit Babišem rychle dosazená Marie Benešová.

1. Proč je tato vládní změna zásadní?

Andrej Babiš už fakticky vyměnil ministryni průmyslu Martu Novákovou a ministra dopravy Dana Ťoka. Ale Jan Kněžínek má pod sebou resort, který se dotýká premiéra osobně: spadají pod něj státní zástupci, kteří mají na stole návrh na Babišovu obžalobu kvůli dotačnímu podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo.

Stejně tak jsou pod ministerstvem soudci, k nimž případ pravděpodobně doputuje. Babiš, který svou politickou kariéru vystavěl na boji proti „kmotrům“ a době „Palerma“, může za údajný dotační podvod dostat až 10 let vězení.

2. Souvisí Kněžínkův odchod s Čapím hnízdem?

Ministr spravedlnosti tvrdí, že ne. Ve čtvrtek rozeslal prohlášení, že o odchodu přemýšlel už delší dobu a že ho směřoval na léto. Nakonec se ale rozhodl jinak kvůli „mediálním spekulacím“ – deník MF Dnes ve středu napsal, že ho nahradí právě Marie Benešová.

„Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů,“ uvedl Kněžínek.

Zároveň ale demisi oznámil den poté, co policisté ve středu uzavřeli vyšetřování Čapího hnízda a navrhli státnímu zástupci premiéra Babiše obžalovat.

Tuhle souvislost Kněžínek v tiskové zprávě vyloučil: že chce odejít, prý Babišovi řekl dva dny před tím, než policie oznámila ukončení vyšetřování. V prohlášení také není nic o tom, že by na něj premiér jakkoli tlačil. „Osobně si myslím, že to je rozhodnutí Andreje Babiše, nikoliv rozhodnutí pana Kněžínka,” reagoval Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti.

3. Může nová ministryně Benešová ovlivnit vyšetřování Čapího hnízda?

Ministr spravedlnosti nemůže úkolovat policisty, státní zástupce ani soudce. Nemá pravomoc ani nijak kontrolovat jejich práci.

Jediné, co smí, je podat stížnost pro porušení zákona proti konkrétnímu rozsudku. Avšak: může navrhnout vládě odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Vláda jeho odvolání nemusí nijak zdůvodňovat – ostatně proto se také mezi státními zástupci s nadsázkou vypráví, že jejich šéf má mandát jen do každého zasedání vlády. Tak snadno ho politici mohou vyměnit.

4. Skončí nejvyšší státní zástupce – a co by následovalo?

Vyloučit se to nedá. Každopádně ani nejvyšší žalobce nemůže napřímo legálně ovlivnit kauzu Čapího hnízda. Například tím, že by případ předal jinému státnímu zástupci a ten že by ho zastavil. Nebo že by mohl dávat vyšetřovatelům nesplnitelné podmínky, bez nichž není možné podat obžalobu.

Kdo je Marie Benešová.Video: Barbora Navrátilová

Kauza spadá pod Městské státní zastupitelství v Praze. Jestli městské zastupitelství dělá všechno správně, však kontroluje Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou.

Ani Bradáčovou nemůže nejvyšší žalobce jen tak vyměnit: soudy už dříve rozhodly, že vrchní státní zástupce – právě aby celá soustava zůstala nezávislá – smí být odvolán jen tehdy, když udělá nějaký velký průšvih. Nikoli jen proto, že si ho nadřízený ve funkci nepřeje.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček řekl, že ke změnám na státním zastupitelství nevidí důvod.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve Výzvě Seznamu: Rozuzlení kauzy Čapího hnízda v květnu, únos Babišova syna v červnu.Video: Seznam Zprávy

5. Co se dá od Benešové čekat?

Benešová byla ministryní sedm měsíců v přechodné vládě Jiřího Rusnoka sestavené na přání prezidenta Miloše Zemana.

Benešová je dlouhodobě favoritkou Hradu a členkou týmu prezidentových poradců. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a poslankyně za ČSSD tehdy svoji ministerskou misi pojala nenápadně: sama říkala, že nebude dělat žádné velké změny – s tím ať si každý počká na volby a na nového ministra.

Jako poslankyně později prosadila zmírnění trestání firem, které se dopustí zločinu. Její kolega z advokátní kanceláře, kterou provozovala i jako poslankyně, přitom jednu z takhle stíhaných firem zastupoval.

DeníkN také nedávno zjistil, že Benešová sepsala pro prezidenta Zemana analýzu, jak snadno se dá v Česku objednat trestní stíhání. Což okamžitě opoziční politici vnímali jako argument, který má pomoci premiérovi Babišovi v případu Čapího hnízda (Babiš dlouhodobě opakuje, že jde o politickou kauzu).

Rezignační dopis Jana Kněžínka si můžete přečíst níže:

Foto: Seznam Zprávy

.

Foto: Seznam Zprávy

Rezignační dopis Jana Kněžínka.

Reklama

Doporučované