Hlavní obsah

Žalobce přišel s policistou do vazby za obviněným. Tlačili na mě, abych začal mluvit, tvrdí

Foto: Profimedia.cz

Policisté přišli opakovaně do vazby za obviněným expolitikem hnutí ANO Jiřím Švachulou.

Reklama

Z korupce obviněný exradní Brna-středu Jiří Švachula měl ve vazbě v poslední době nečekanou návštěvu.

Článek

Již sedmým měsícem je bývalý politik hnutí ANO Jiří Švachula ve vazbě kvůli korupční kauze na radnici Brna-středu.

V poslední době sem za ním opakovaně přišla nečekaná návštěva. Ve vazební věznici za Švachulou byli policisté, kteří případ vyšetřují. A dokonce i dozorující státní zástupce.

Nečekaná návštěva to byla proto, že o nich předem nevěděla Švachulova advokátka Světlana Žabenská. A ta se tedy ani setkání neúčastnila.

Co se při této schůzce odehrálo, popisuje každá strana po svém. Zatímco Švachula přes svou obhájkyni vzkázal, že tuto schůzku vnímal jako nátlak, žalobce Radek Mezlík odmítá, že by obviněného bývalého radního Brna-středu jakkoliv tlačili.

Seznam zjistil, že policisté navštívili Švachulu ve vazební věznici minimálně dvakrát. Při druhé schůzce pak s kriminalistou z Národní centrály proti organizovanému zločinu přišel i státní zástupce.

Toto setkání se uskutečnilo asi dva týdny předtím, než brněnský městský soud naposledy řešil, zda Švachulu propustí z vazby.

„Řekli mu, ať vypovídá, že ho pustí z vazby,“ popsala Seznamu Žabenská. „Vnímal to jako nátlak,“ doplnila. Jenže Švachula nakonec u soudu nevypovídal a soudce řekl, že ve vazbě zůstane.

Žalobce Mezlík uvedl, že ho při jednání ve vazbě informovali o možnosti, která se mu nabízí: že by mohl získat statut spolupracujícího obviněného. V takovém případě by ale musel Švachula začít vypovídat, a byl by tak zároveň propuštěn na svobodu.

„U vazebně stíhaných k tomuto logicky může dojít též v prostorách vazební věznice,“ podotkl Mezlík s tím, že při takovémto rozhovoru není potřeba, aby u něho byl také obhájce obviněného.

Švachulova advokátka však takový přístup ze strany vyšetřovatelů označila za nestandardní. „Nic podobného jsem během své praxe nezažila,“ řekla Žabenská.

Obhájkyně zároveň potvrdila, že Švachula je připraven v této kauze vypovídat. „Ale až bude mít nastudovaný celý spis. Jenže ten zatím nebyl policisty zpřístupněn přesto, že jsme o to opakovaně i s dalšími advokáty žádali,“ dodala Žabenská.

Unie státních zástupců se k tomuto případu vyjadřuje opatrně. Její prezident Jan Lata prohlásil, že podobné schůzky žalobce s obviněným ve vazbě bez přítomnosti jeho obhájce možné jsou.

„Pokud se pro tuto volbu (obviněný) rozhodne, nejde o úkon trestního řízení, který by mohl být před soudem použit v jeho neprospěch,“ uvedl Lata.

Mluvčí Unie státní zástupců Ondřej Šťastný pak jen napsal, že se k takto citlivému tématu nemůže bez znalosti všech detailů vyjadřovat.

Reklama

Doporučované