Hlavní obsah

Zaplatí Čína za pandemii? První civilní žaloby už běží, státy vyčkávají

Foto: Profimedia.cz

Místo, kde to celé začalo. Čínské město Wu-chan.

Reklama

Ve Spojených státech už bylo žalob podáno několik, jinde ve světě se o nich zatím hovoří. Svět je na pokraji velké bitvy o odpovědnost za pandemii nového koronaviru. Čína bude čelit žalobám.

Článek

V USA už jsou v chodu minimálně čtyři a částky, které by podle nich Čína měla zaplatit, sahají do řádu bilionů dolarů. Stojí za nimi občané nebo společnosti, žádný stát zatím nespustil proces na mezinárodní úrovní. To se ale může změnit.

Žaloby podané v USA

- Hromadnou žalobu spustili v půlce března obyvatelé Floridy. Zastupuje je firma Berman Law Group. Podle britského Daily Mailu už se k ní přihlásily tisíce žadatelů (firem i osob) ze 40 zemí světa včetně Velké Británie.

- Na konci března podala žalobu asociace kalifornských podnikatelů.

- Americký právník a aktivista Larry Kalyman stojí v čele další hromadné žaloby, která viní Čínu z vypuštění „biologické zbraně“.

- Další žalobu podal ke konci března právní obhájce Robert Eglet z Las Vegas. Ten zastupuje pětici tamních drobných podnikatelů. Pětice podle Egleta reprezentuje všechny živnostníky a drobné podnikatele v USA.

Kdo další „vstoupil do debaty”

V neděli plán na zapojení se do série žalob proti čínské vládě oznámila izraelská nevládní lidskoprávní organizace Shurat HaDin. Informoval o tom list The Jeruzalem Post. Jde o společnost, která se zaměřuje na zločiny spáchané teroristy a Čínu v souvislosti s pandemií koronaviru rovněž spojuje s terorismem.

Formou otevřeného dopisu adresovaného přímo čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi do debaty vstoupil i jeden z nejčtenějších listů z celé Evropy, německý bulvární deník Bild. Ten Číně veřejně „vystavil účet“ požadující 24 miliard eur za ztráty v turistice, 50 miliard eur za ztráty malých podniků a dalších 149 miliard by podle Bildu měla Čína zaplatit, pokud německé HDP v roce 2020 spadne o 4,2 procenta.

Přes tři biliony liber by měly státy G7 požadovat od Číny podle britského konzervativního think thanku Henry Jackson Society. Bývalý šéf britské tajné služby MI6 John Sawers pak pro BBC rovněž vyslovil, že by se čínská vláda měla za pandemii zodpovídat.

Podle nového průzkumu, který v pondělí citovaly Timesy , si 80 % Britů přeje, aby premiér Boris Johnson zatlačil na mezinárodní vyšetřování Číny. 71 % britské veřejnosti si zároveň myslí, že by ministři měli Čínu přímo zažalovat a požadovat odškodné.

Pozici si připravuje i Británie a Austrálie

Minulý týden přišel náznak možné akce přímo od britské vlády, která je do jisté míry paralyzovaná od té doby, co musel být hospitalizován premiér Boris Johnson. Ministr zahraničí a Johnsonův zástupce v jedné osobě Dominic Raab podle Financial Times poslal směrem k Číně „varovný výstřel“, když promluvil o tom, že navrácení věcí do starých kolejí není možné.

Čína bude podle něj muset ještě zodpovědět „těžké otázky“ ohledně toho, jak se virus do světa rozšířil a zda se tomu dalo předejít. Šlo o částečně vyhýbavou odpověď na otázku ohledně údajných informací od vládních zdrojů, které měly britskému tisku prozradit, že Čínu čeká „zúčtování“.

Mezinárodní vyšetřování, které by objasnilo původ nového typu koronaviru a jeho rozšíření, bude požadovat Austrálie. V neděli to oficiálně oznámila ministryně zahraničí Marise Payneová, která řekla, že informacím Číny nedůvěřuje. „Ty záležitosti kolem koronaviru si zasluhují nezávislé prošetření a já si myslím, že je důležité, abychom to udělali. Austrálie na tom bude trvat,“ řekla Payneová v australské televizi ABC. O případné žalobě či požadování odškodného se nicméně nezmínila.

K otázce kompenzací se ve vysílání Frekvence 1 vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. Ten řekl, že podle stejné logiky bychom měli požadovat kompenzace i od afrických států za rozšíření eboly nebo od Velké Británie za nemoc šílených krav.

Varování Číně už několikrát poslal i americký prezident Donald Trump. „Pokud to byla chyba, budiž, chyby jsou chyby. Pokud jsou ale za to vědomě odpovědní, pak by samozřejmě měli nést následky,“ řekl Trump k tématu o víkendu. Případné odvetné kroky USA nekonkretizoval.

Argumenty versus státní imunita

Za co přesně zmiňovaní žalují nebo chtějí žalovat Čínu? S výjimkou právníka Larryho Kalymana, který Čínu viní přímo z účelového vypuštění biologické zbraně, jde v drtivé většině o netransparentnost, zamlčování a cenzurování vážnosti situace ze strany čínské vlády. Tyto praktiky podle stížností vyústily v pandemii, na kterou se svět nemohl připravit. Čína se naopak brání tím, že udělala vše, co bylo v jejích silách.

Podle právníků šance na úspěch v případě již spuštěných žalob nejsou velké. Bez ohledu na to, že se neví, zda dojde k nějakému mezinárodnímu vyšetřování, které by případně mohlo lecos objasnit, stojí před žalobci velká výzva v podobě státní (svrchované) imunity. V jednoduchosti jde o to, že podle mezinárodního práva nemohou občané jednoho státu žalovat vládu nebo představitele druhého státu.

I tato imunita má nicméně výjimky, například pokud se jedná o terorismus, což je pravděpodobně cesta, jakou se hodlá vydat zmiňovaná izraelská organizace Shurat HaDin. Někteří právníci zase tvrdí, že by se žaloby mohly vejít pod výjimku pro narušení komerční aktivity, zranění nebo smrt, způsobené „mučivým činem nebo opomenutím, kterého se dopustil druhý stát či kdokoliv z jeho zaměstnanců, který jednal v souladu pravidel své funkce“.

Dvojice amerických republikánů, kongresman Dan Crenshaw a senátor Tom Cotton, také představila návrh zákona, který obsahuje výjimku ze státní imunity přímo na míru žalobám spojeným s koronavirem.

Reklama

Doporučované