Hlavní obsah

Zatím raději neplánujte Vánoce, zní z celé Evropy

Foto: Profimedia.cz

Cardiff se oblékl do svátečního hávu.

Reklama

Řada evropských zemí varuje před zamlouváním letenek a jízdenek na Vánoce. Na podobné plány je podle nich příliš brzy. Zdravotní situace je na starém kontinentu závažná, většina států zaznamenává rekordní přírůstky nakažených.

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že svět letos čekají velmi odlišné Vánoce. Ve Švédsku varoval tamní šéf epidemiologů, aby se lidé připravili na možná cestovní omezení během svátků. Podle irských a francouzských úřadů je zase příliš brzy na to, aby lidé začali s plánováním cest za příbuznými.

Do svátečního období zbývá pouhých šest týdnů, v řadě evropských zemí momentálně platí přísný lockdown. Zákaz vycházení, omezení služeb a gastronomických zařízení platí například ve Francii, v Anglii, Německu, ve Španělsku, v Itálii či Česku. Podle posledních informací se na uzavření nákupních center a restaurací chystá i Rakousko.

Zatímco v České republice zuří debata o znovuotevření obchodů před svátky, lídři ostatních zemí vyzývají, aby jejich občané s plánováním Vánoc vyčkali.

Portugalsko rozšířilo přísný zákaz nočního vycházení na tři čtvrtiny země, informuje BBC. Slavný švédský epidemiolog Anders Tegnell oznámil občanům, aby se připravili, že cestování mezi regiony bude na Vánoce nejspíš omezené. Chce tak předejít zatížení místních zdravotnických kapacit. Švédsko je na tom aktuálně nejhůře ze zemí severní Evropy.

Finální rozhodnutí by měl Tegnell učit během následujících dvou týdnů. Švédové by ale měli být připraveni, že se vše může znovu změnit „těsně před Vánocemi“.

Velká část nově nakažených pochází podle epidemiologa ze soukromých večírků. Země ve čtvrtek zaznamenala rekordní počet nových úmrtí za uplynulých pět měsíců. Na covid-19 zemřelo ve Švédsku za jediný den 40 lidí. V pátek zase přibylo nejvíc nových případů od začátku pandemie.

Irský vicepremiér a předseda Hoganovy strany Fine Gael Leo Varadkar mezitím uvedl, že nebude radit irským občanům žijícím v zahraničí, aby si na svátky zarezervovali letenky domů. Podle něj je na podobné rady „příliš brzy“.

Podobný názor má i francouzský premiér Jean Castex, který řekl, že na nakupování vánočních jízdenek ještě nenastala správná doba. Castex dodal, že Francouze během následujících dvou týdnů nečeká zmírnění stávajících opatření. „Bylo by nezodpovědné teď uvolňovat,“ sdělil na tiskové konferenci. Podle francouzského premiéra je situace stále příliš křehká.

Francouzi mohou opustit své domovy pouze v případě cest do zaměstnání, na nákup nezbytných věcí, za účelem vyhledání lékařské pomoci či v případě cvičení. Svá těla mohou venku protáhnout jen po dobu jedné hodiny. Nákupní centra, restaurace a bary jsou uzavřené. V zemi se zatím podařilo udržet otevřené školy a jesle.

Podle Castexe existuje šance, že některé obchody znovu otevřou po 1. prosinci. Restaurace i bary zůstanou zavřené. Dle údajů Univerzity Johnse Hopkinse se ve Francii od vypuknutí pandemie nakazilo už 1,9 milionu lidí. Ve čtvrtek ohlásily tamní úřady rekordních 32 638 hospitalizací. Počet nově nakažených v posledních sedmi dnech mírně klesl.

V Itálii, kde prudce přibývá nových případů, uvedl ministr pro regionální záležitosti Francesco Boccia, že by lidé měli oslavit Vánoce pouze s blízkými rodinnými příslušníky. Ve Velké Británii zase probíhá diskuze o sjednocení pravidel na svátky.

Reklama

Doporučované