Hlavní obsah

Zavřené hranice nevpustí sezonní sběrače. Úroda shnije, bojí se farmáři

Foto: Kamil Kašpárek / Week of life

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nákupní horečka ustupuje. Hrozí však, že koronavirová pandemie by mohla narušit globální zásobování potravinami a po celém světě způsobit nedostatek pracovních sil v zemědělství.

Článek

Nejprve jednotlivé země bojovaly s nákupní panikou zákazníků, kteří si ze strachu z rychlého šíření viru tvořili potravinové zásoby. Nejčastěji nakupovali trvanlivé zboží, například mouku nebo rýži a těstoviny.

Důsledky koronaviru v potravinářském a zemědělském sektoru analyzovala agentura Reuters. Podle odpovědí vedoucích maloobchodů v současné době zatím nedochází k velkým trhlinám a nedostatkům na trhu s jídlem. Tvrdí, že zásoby řetězce zatím mají, nebo budou brzy doplněny.

Nákupní hysterie u konce

Podle agentury musely některé firmy jak v Severní Americe, tak v Evropě kvůli většímu tlaku zákazníků navýšit výrobu těstovin a pečiva. Navzdory tomu však tvrdí, že nákupní horečka ustupuje.

Platí to také pro Českou republiku. Češi se přestali zásobovat, hlásili zástupci potravinářských řetězců už koncem března. Nákupní návyky zákazníků se po vlně paniky vrátily k běžnému režimu. Výjimkou jsou objednávky v online supermarketech, které stále evidují zvýšenou poptávku. E-shopy se ale zákazníkům snaží vycházet vstříc a rozšiřují časy rozvozů nebo shánějí další skladovací prostory.

Sezonní dělníci nepřijedou

Prozatímní dostatek zásob v maloobchodech by však mohl skončit. Dopady koronaviru negativně ovlivňují sektor zemědělství a také komplikují logistiku potravin.

Jedním z problémů je omezení možnosti práce, které souvisí s bezpečnostními opatřeními. Agentura Reuters napsala, že pokud budou trvat příliš dlouho, mohlo by to znamenat nedostatek a tím pádem i rostoucí ceny základních plodin. Dalším problémem je chybějící pracovní síla na polích. Pěstitelé se obávají, že kvůli ní nebudou mít dostatek času na sklizeň.

Začátkem jara se totiž obvykle na farmy do různých zemí Evropy sjíždějí tisíce sezonních pracovníků, kteří pomáhají farmářům sklízet plodiny. A to by letos vzhledem k uzavření hranic mohl být fatální problém. Například Francie vyzvala „stínovou armádu mužů a žen“, kteří kvůli koronaviru nejsou nyní „aktivní“, aby vstoupili do „armády francouzského zemědělství“ a poskytli farmářům svou pracovní sílu.

V tamním zemědělství, které kvůli opatřením spojeným s šířením koronaviru SARS-CoV-2 přišlo o pracovní sílu z ciziny, je okamžitě k dispozici 200 000 pracovních míst, uvedl tamní ministr zemědělství . Spolu s ministrem financí apelují na Francouze, aby kromě práce na polích pomohli i tím, že budou kupovat domácí potraviny.

Potíže se začínají projevovat také například v Indii, kde vládní nařízení poslala tisíce dělníků domů. Dochází proto k rozsáhlým ztrátám úrody.

V krátkodobém horizontu vzniká problém také u omezené letecké nákladní dopravy, která narušuje dodávky čerstvých potravin z Afriky do Evropy nebo dodávky ovoce z Jižní Ameriky do Spojených států.

Reklama

Doporučované