Hlavní obsah

Zdražte limonády, nabádá svět zdravotnická organizace

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdražení limonád? Není to ta správná cesta, říká specialistka na výživu a odborná garantka Vím, co jím.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Nadváhou trpí 40 procent světové populace. Zdražení sladkých nápojů by proti ní pomohlo, míní WHO.

Článek

Na dnešek připadá Světový den obezity. Světová zdravotnická organizace (WHO) při té příležitosti vyzvala vlády, aby v zájmu boje proti obezitě, cukrovce a zubnímu kazu uvalily zvláštní daň na slazené nápoje.

Nejde jen o limonády, zdražit by ideálně měly i stoprocentní džusy nebo sportovní nápoje, veškeré slazené nealkoholické nápoje. Aby mělo opatření kýžený efekt, měly by podle WHO ceny stoupnout nejméně o dvacet procent.

Výživová specialistka Karolína Hlavatá to však nepovažuje za správnou cestu. Jak řekla Seznamu, pomohlo by spíše omezení reklamy na sladké nápoje.

WHO ke svému návrhu spočítala, že počet lidí s obezitou se mezi lety 1980 až 2014 ve světě zvýšil více než dvojnásobně.

Obézních je na světě asi jedenáct procent mužů a patnáct procent žen, což odpovídá více než půl miliardě lidí. Nadváhou podle zprávy trpí až čtyřicet procent světové dospělé populace. Cukrovku má 422 milionů dospělých. Nadváha či obezita trápí také 42 milionů dětí mladších pěti let.

S cigaretami to šlo

Ve svém tažení proti limonádám dává za příklad úspěšnou regulaci cigaret, které pomohlo právě vyšší zdražení  a odstrašující obrázky na krabičkách. Zvýšení daní na tabákové výrobky podle organizace vedlo nejen ke snížení jejich spotřeby a zlepšení veřejného zdraví, ale přineslo také vyšší příjmy státním pokladnám.

Odstrašující obrázky na krabičkách cigaret ve Spojených státech.

U nápojů úspěch nejistý

Zvláštní daň na potraviny a nápoje škodící zdraví zavedlo už například Mexiko nebo Maďarsko. Podle WHO chystá obdobná opatření Británie nebo Filipíny.

O zákaz nápojů, které obsahují více než 25 kalorií na 235 mililitrů, se pokusil v roce 2012 i tehdejší starosta New Yorku Michael Bloomberg. Brojil zejména proti takzvaným bezedným kelímkům, které často měly objem větší než jeden litr. Proti restrikcím se hlasitě ozvali výrobci a celou kauzu dostali před soud. A soud jim dal za pravdu. Zákaz označil za rozmarný a svévolný. Jedním z argumentů Americké asociace výrobců nápojů bylo, že opatření by vytvořilo nerovné podmínky pro tisíce malých podniků ve městě a omezilo by svobodnou volbu Newyorčanů

Současný newyorský starosta se snažil zákaz znovu prosadit, odvolal se k Nejvyššímu soudu, který se ale opět postavil na stranu výrobců.

Protest Američanů proti zamýšlenému zákazu velkých kelímků slazených nápojů.

Vyšší daň na limonády s vysokým obsahem cukru se snaží zavést i Jihoafrická republika, měla by platit od dubna 2017.

I tady se ale okamžitě ozvali výrobci nápojů. „Daň na jednu skupinu výrobků je diskriminační," říká generální ředitelka asociace výrobců nápojů v JAR Mapule Ncanywaová. „Nemyslíme si, že to bude mít žádoucí efekt na snížení nadměrné spotřeby cukru a obezity, ale dozajista to bude mít dopad na snižování počtu pracovních míst."

Reklama

Doporučované