Hlavní obsah

Zeman rakovinu nemá, vyvracejí lékaři spekulace. Prý je na tom fyzicky i psychicky dobře

Miloš Zeman je podle lékařů v dobrém zdravotním stavu.

 

Reklama

Několik dní před prezidentskou volbou prohlásili lékaři, že zdravotní stav Miloši Zemanovi umožňuje vykonávat prezidentskou funkci. Organizátoři tiskové konference však nedali novinářům prostor klást otázky.

Článek

Prezident Miloš Zeman je podle šéfa lékařského konzilia Martina Holcáta v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Společně s dalšími lékaři to řekl na úterní tiskové konferenci. O Zemanově zdraví se často spekuluje, dotazy novinářů ale nebyly umožněny.

Zeman při řadě svých veřejných vystoupení působil dojmem, že má zdravotní problémy. Často vypadal unaveně, výrazně také zhubl. Při oznámení své kandidatury loni v březnu řekl, že absolvoval vyšetření, které potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkční neuropatii, což bývá neurologická komplikace při onemocněních cukrovkou. V září podstoupil preventivní prohlídku na počítačovém tomografu (CT), která neodhalila žádný problém, o němž by se nevědělo, oznámil tehdy prezident.

Rakovinu nemá

Objevily se spekulace, že Zeman trpí rakovinou. Po brněnském politikovi Svatopluku Bartíkovi, který zprávu napsal na Facebook, Pražský hrad požaduje omluvu a pět milionů korun. Onemocnění rakovinou na tiskové konferenci odmítl onkolog Luboš Petruželka. Řekl, že není členem prezidentova lékařského konzilia, byl požádán o nezávislé posouzení dokumentace. Uvedl, že ke dni vyšetření na základě dokumentace nenalezl žádné známky onkologického onemocnění.

Holcát řekl, že je prezident neustále sledován, a dodal, že může potvrdit, že se Zeman cítí velmi dobře. Je podle něj v dobré psychické i fyzické kondici. Ošetřující lékař prezidenta Miloslav Kalaš poznamenal, že Zemanův stav musí být dobrý, když dokázal absolvovat program, který loni měl. Zeman v první polovině roku navštívil Čínu, Vietnam či Kazachstán, právě v té době vypadal často velmi unavený. V druhé polovině roku byl program prezidenta méně hektický.

Kalaš také řekl, že stav Zemana je podle něj takový, aby mohl nadále vykonávat svou funkci.

Reklama

Doporučované