Hlavní obsah

Ženy vnímají svou práci jako službu, muži více myslí na kariéru, míní TOP žena Česka

Podívejte se na rozhovor se soudkyní Kateřiinou Šimáčkovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková byla zvolena TOP ženou Česka roku 2018 v kategorii Veřejná sféra. Výsledky 14. ročníku ankety nejúspěšnějších českých žen v pondělí vyhlásilo pořádající vydavatelství Economia. O roli žen, justici a ovlivňování soudců mluvila Šimáčková v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Článek

Žen ve veřejné sféře, podnikání a ve vedoucích pozicích je podle TOP ženy Česka Kateřiny Šimáčkové stále málo. Ačkoliv v soudnictví ženy převažují, drží se stále na nižších pozicích. Důvodem podle ní může být i to, že si muži na vyšších pozicích v soudnictví vybírají jako blízké kolegy další muže, protože se v takovém kolektivu cítí lépe. „Když se ženy angažují ve své práci, vnímají ji jako službu a soustředí se na dobré odvedení práce, zatímco muži spíše na dosahování vyšších kariérních příček,“ míní Šimáčková.

Jak to změnit? Podle Šimáčkové pomáhá, když ženy vidí v dalších ženách vzory, přátelí se spolu, podporují a sdílejí své zkušenosti. „Hodně se snažím obracet na své studentky nebo mladé kolegyně a povzbuzuji je,“ řekla Šimáčková s tím, že se snaží v kolegyních podporovat touhu po budování kariéry.

Správné soudní rozhodování je podle ní takové, na kterém se podílejí pokud možno všichni zástupci různých společenských skupin a různých životních zkušeností.

S pokusem o ovlivnění sebe coby ústavní soudkyně se Šimáčková dosud nesetkala, soudní systém v Česku podle ní stojí na dobrých základech. „Pokud budeme udržovat justici nezávislou a soudce neodvolatelné, tak si myslím, že nějaká přání projevená zvenčí by na ně neměla mít žádný vliv,“ řekla Šimáčková v rozhovoru.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované