Hlavní obsah

Zlevněme byty zrušením daně, která dělá pětinu ceny, chce Praha

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Praha kvůli koronaviru přijde o stovky milionů.

Reklama

Hlavní město připravuje pro podnikatele finanční podporu, některým chce odpustit platby za nájem.

Článek

Vedení Prahy spočítalo první ekonomické dopady, které jí způsobí epidemie koronaviru.

Měsíčně by hlavní město mohlo přijít zhruba o 120 milionů korun. Jde o peníze, jež by získala z pronájmu svých domů nebo pozemků.

V této souvislosti Praha připravuje několik návrhů, které podnikatelům během nouzového stavu nabídne.

Třeba, jak se píše v materiálu, který Seznam Zprávy získaly, promine některým celý nájem za dobu trvání nouzového stavu. Nebo podnikatelům a živnostníkům dá alespoň slevu z nájmu. „Musí být nastaven jasný systém, kteří podnikatelé by do tohoto nástroje spadali,“ uvádí se v materiálu.

Praha také připravuje finanční výpomoc v řádu desítek tisíc korun podle obratu podnikatele.

„Také chceme tlačit na vládu, aby dočasně zrušila DPH z nově prodaných bytů,“ uvedl pro Seznam Zprávy radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

„Odšpuntuje se tím několik věcí. Zlevní se o DPH bydlení, developeři budou mít větší zájem stavět, na trh dostaneme více bytů, výpadek pro rozpočet to stejně nebude. Lze předpokládat, že by se postavené byty stejně kvůli vyšší ceně s DPH hůře prodávaly,“ doplnil Chabr.

Jen pro představu: běžně velký byt v novostavbě v Praze při ceně pět milionů korun znamená odvod do státní kasy na dani z přidané hodnoty zhruba milion korun.

Podle něho Praha zvažuje také to, že například Pražské služby by ulevily od plateb za svoz odpadu. Předplacené parkovací karty v zónách placeného stání by pak bylo možné využít příští rok.

Připravuje se rovněž program bezúročných půjček, kdy by Praha za úvěry do určité výše sama ručila.

Chabr také uvedl, že hlavní město přijde měsíčně v době nouzového stavu o zmíněných 120 milionů korun.

„Vypadnou nám peníze z nájmu. Navíc zůstanou náklady za správu, údržbu a energie. Pokud ty nemovitosti nechceme nechat pustnout,“ dodal Chabr.

Bezúročné půjčky nabízí podnikatelům také Českomoravská záruční a rozvojová banka. Ta v prvním a druhém kole přijala žádosti převyšující 30 miliard korun. Jenže tento program se nevztahuje na firmy a podnikatele, kteří působí v Praze.

Reklama

Doporučované