Hlavní obsah

Zlínská policie obvinila muže, který vyhrožoval bombou v obcích kraje

Foto: Petr Švihel

Psi jsou neocenitelní pomocníci nejen při hledání drog, ale i výbušnin, lidí s nemocí, úniků plynů atd.

Reklama

Krajští kriminalisté muže zadrželi koncem února v místě jeho bydliště v obci na Zlínsku.

Článek

Obviněný podle vyšetřování oznámil začátkem ledna na linku tísňového volání, že uložil nástražný výbušný systém v pobočkách jedné firmy ve Vsetíně, Starém Městě na Uherskohradišťsku a ve Zlíně. Stejnou výhrůžku tehdy poslal e-mailem na několik firemních adres. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí několikrát trestanému muži ze Zlínska až osm let vězení.

Poté, co policisté oznámení v lednu přijali, evakuovali ze tří budov firmy desítky lidí. Objekty prověřili za účasti psovodů se psy cvičenými na vyhledávání výbušnin. Prohlídky proběhly dva dny po sobě.

„Z důvodu bezpečnosti jsme také vyrozuměli České dráhy, aby zastavily provoz na železniční trati mezi Vsetínem a Jablůnkou, v jejíž blízkosti se jedna pobočka firmy nachází,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Šestačtyřicetiletý muž podezřelý z anonymních volání je obviněn ze zločinů šíření poplašné zprávy a vydírání. Je to přitom pravidelný zákazník, který nakupoval od poškozené firmy materiál, ale měl problémy s platební morálkou. Má osm záznamů v rejstříku trestů, především za majetkovou trestnou činnost jako zpronevěru, podvody a krádeže. Je stíhán na svobodě.

Před rokem o jedné lednové sobotě oznámil neznámý muž anonymně uložení výbušniny v obchodním středisku v centru Zlína. Informaci přijali hasiči, kteří ji předali policii. Na místo pak vyrazili všechny dostupné policejní hlídky, hasiči i strážníci Městské policie Zlín.

Policisté evakuovali prostory Zlatého jablka a protější budovy. S pomocí policejního psovoda prohledali veškeré vnitřní prostory, do nichž má přístup veřejnost, ale nic podezřelého nenašli. Za tento trestný čin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky, při opakování až pět let.

Reklama

Doporučované