Hlavní obsah

Změny v roce 2019: Vyšší důchody a minimální mzda nebo novinky pro OSVČ

Co nás čeká za změny v roce 2019?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Změny se v roce 2019 budou týkat nejrůznějších oblastí. Seznam pro vás připravil výčet těch nejdůležitějších. Podívejte se na novinky, které vás od 1. ledna čekají.

Článek

Důchody

Průměrný starobní důchod se zvýší zhruba o 900 korun měsíčně, tedy na 13 200 korun. A lidé nad 85 let dostanou navíc přidáno o tisícikorunu.

Minimální mzda

Přidáno dostanou od 1. ledna i lidé, kteří pobírají minimální mzdu. Plat se jim zvýší o 1150 korun na 13 350 korun.

Platy politiků

Částka na výplatní pásce se od Nového roku změní i vrcholným politikům. Místo plánovaných 20 % si nakonec polepší jen o 9 %. Například poslanci budou nově brát 82 400 korun, ministři 157 100 korun. Ke všemu je ještě nutné ale přičíst desítky tisíc za náhrady na dopravu, stravu nebo reprezentaci.

Platy policistů, hasičů a učitelů

Od ledna se zvednou platy pracovníků ve veřejné sféře. Učitelé by si měli přilepšit o 15 procent, nepedagogičtí pracovníci o 10 procent. Osm procent dostanou přidáno policisté a hasiči. U ozbrojených složek se tarifní plat zvedne o dvě procenta a zbytek se rozdělí do rizikových příplatků.

Zálohy pro podnikatele

Změny se dotknou i osob samostatně výdělečně činných. Od ledna 2019 se mění splatnost jak záloh důchodového pojištění, tak záloh nemocenského pojištění. Pojistné se bude nově hradit v měsíci, ve kterém OSVČ podniká. Nikoliv tedy v měsíci následujícím, jak je tomu nyní.

Nemocenské pojištění pro OSVČ

Živnostníky čekají mírnější pravidla pro automatický zánik nemocenského pojištění. Pokud podnikatel zapomene pojištění zaplatit a doplatí ho další měsíc, účast na nemocenském pojištění i nadále potrvá a nebude ukončeno.

Výhodnější dohoda

Od ledna 2019 se u dohody o pracovní činnosti zvyšuje částka započitatelného příjmu. Ušetří tak zaměstnanci i zaměstnavatelé. Zvyšuje se částka, od které musí zaměstnavatel odvádět sociální a zdravotní pojištění. Limit se zvyšuje na 3000 korun. Zaměstnavatel také nebude z dohod s odměnou do 2999 Kč odvádět zdravotní pojištění.

Zdravotní pomůcky

Více zdravotních pomůcek bez doplatků by mělo lidem ušetřit podle Ministerstva zdravotnictví stamiliony korun ročně. Od nového roku totiž bude platit novela, která upravuje úhradu zdravotních pomůcek. Pokud by nebyla schválena, pacienti by si od Nového roku museli výrazně připlácet. Spoluúčast pacientů by tedy neměla být například při pořízení obvazů, berlí nebo naslouchátek.

Zákaz glyfosátu

Nová nařízení čekají i na zemědělce. Ti od Nového roku nebudou moci používat plošně přípravky s obsahem glyfosátu, které urychlují dozrávání některých plodin. Z tohoto kroku mají radost hlavně sdružení na ochranu přírody.

Reklama

Související témata:

Doporučované