Hlavní obsah

Zrzavého obraz se prodal za více než tři miliony korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na aukci výtvarného umění a starožitného nábytku, který dnes pořádala společnost Arthouse Hejtmánek, se prodalo přibližně 76 procent nabízených položek.

Článek

Vyvolávací cena všech nabízených děl byla přes 15 milionů korun a prodalo se za 19,8 milionu korun. Dílem, které se prodalo za nejvyšší cenu, je obraz Jana Zrzavého Loďky v přístavu. Z vyvolávací ceny 1,6 milionu se dostal na 3,2 milionu korun včetně aukční přirážky. ČTK to po aukci za pořadatele řekl Milan Dřímal. Loďky v přístavu ztvárňují autorovu obdivovanou bretaňskou krajinu.

Aukce také podle Dřímala přinesla několik autorských rekordů. Z vyvolávací ceny 35.000 korun se na konečnou cenu 347.200 korun včetně přirážky prodala vitrína nazvaná Tulipán navržená Jindřichem Halabalou (1903 až 1978) ve 30. letech pro Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně jako součást jídelního souboru. Chromovaná tyč drží ve vitríně čtyři skleněné poličky. Konstrukce z leštěného ořechu je doplňována černěnou hruškou a vzadu je velké zrcadlo.

V autorském rekordu se prodala i mramorová socha Emanuela Kodeta (1880 až 1954) s názvem Tvá láska, ženo, drtí. Z původních 150.000 korun se její cena vyšplhala na 744.000 korun. Kodet vystudoval odbornou keramickou školu v Bechyni a potom studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Byl žákem Stanislava Suchardy. Studium absolvoval právě touto sochou, která představuje mladíka tíženého neopracovaným materiálem s náznakem dívčí tváře - démona.

Dnešní aukce byla v Česku jedna z prvních, která se konala naživo po pauze vyvolané pandemií koronaviru. Podle Dřímala se potvrdil předpoklad aukční síně, že lidé více než před krizí nakupují vedle uměleckých děl ve větší míře nábytek, design či bytové doplňky. Doba strávení doma zřejmě podle něj mohla mít vliv na to, jakými předměty chtějí být lidé v soukromí obklopeni.

Reklama

Související témata:

Doporučované